Foto: LETA

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 14,2%. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 17,5%, samazinoties saražotās elektroenerģijas apjomam hidroelektrostacijās un koģenerācijas stacijās un gāzes piegādei patērētājiem. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide saruka par 1,2%.

Šī gada oktobrī no kopumā 22 apstrādes rūpniecības nozarēm produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja 12 nozares, tai skaitā divas no trim pēc īpatsvara lielākās – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana un pārtikas produktu ražošana (kāpums attiecīgi par 8,2% un 2,5%). Ražošanas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija elektrisko iekārtu ražošanā – par 19,8%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 11,4% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī pirmo mēnesi šogad produkcijas apjoma kāpumu uzrādīja automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana – par 9,7%.

Savukārt ražošanas apjoma kritums joprojām bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 32%. Produkcijas izlaide samazinājās arī apģērbu ražošanā – par 11,7%, dzērienu ražošanā – par 9,5% un pēc īpatsvara trešajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 6,9%.

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,9%, bet ražošanas apjoma kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 4,2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,1%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide saruka par 0,1%.

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,2%. Apgrozījums eksportā pieauga par 10,4% (tai skaitā eirozonā – par 9,8%, ārpus eirozonas – par 10,9%), bet vietējā tirgū samazinājās par 3,9%.

2020. gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 4,3%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 1,3% un eksportā – par 5,9 % (tai skaitā eirozonā – par 9,9%, ārpus eirozonas pieaugums par 2,8%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!