Foto: stock.xchng
Šogad oktobrī, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, cenas pieauga par 1,6%. Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, nemainījās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinājumam – pērn oktobrī, salīdzinot septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%.

Šā gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri precēm cenas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,6%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada oktobrī bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kritumam transportam, sakariem, alkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikai cenu pieaugumu visvairāk veicināja sezonāls dārzeņu sadārdzinājums par 26,7%. Noslēdzoties akcijām, gaļai un gaļas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,7%, pienam un piena produktiem – par 0,5%, tējai un kafijai –par 2,1%, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem – par 4,2%. Savukārt kartupeļi kļuva lētāki par 9,4%, maize un graudaugu izstrādājumi par 0,7%, olas – par 2,2%.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās 2012.gada oktobrī, salīdzinot ar 2012.gada septembri

Avots: CSP

Alkoholiskajiem dzērieniem akciju iespaidā cenas samazinājās par 1,4%, tai skaitā stiprie alkoholiskie dzērieni kļuva lētāki par 1,4%, vīns - par 1,8% un alus - par 1,2%. Apģērbam un apaviem cenu kāpumu ietekmēja jaunās sezonas kolekciju tirdzniecība, kā rezultātā apavi sadārdzinājās par 3,8%, bet apģērbs – par 1,5%.

Degvielas cenas samazinājās vidēji par 2,3%, tai skaitā 95.markas benzīnam – par 3,1%, dīzeļdegvielai – par 1,1%.

Telekomunikāciju pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 3,8%, ko noteica cenu kritums mobilo telekomunikāciju un interneta pieslēguma pakalpojumiem. Cenu samazinājums bija vērojams arī autotransportam, tūrisma pakalpojumiem, biļetēm braucienam ar prāmi, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtām, kā arī personīgās aprūpes precēm.

Šā gada oktobrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, bija par 1,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,8%, bet pakalpojumiem - par 1%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,7%.

Jau vēstīts, ka šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, patēriņa cenas palielinājās vidēji par 0,5%. Savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, cenas šajā mēnesī šogad pieauga par 1,8%. Septembrī Latvijai izdevies iekļauties Māstrihtas inflācijas kritērijā, kas līdz šim bijis lielākais valsts klupšanas akmens virzībā uz eirozonu. Tai Latvija plāno pievienoties 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!