Foto: LETA

2019. gada oktobrī, salīdzinot ar 2018. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 11,9%, bet kritums – ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 19,6%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, ražošanas apjoma kāpumu par 1,1% uzrādīja pēc īpatsvara lielākā apstrādes rūpniecības nozare – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana. Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugums bija arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 15,8% un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 5,2%.

Savukārt apstrādes rūpniecības izlaides apjoma kritums bija pārtikas produktu ražošanā – par 1,8%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 14,4% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 2,5%.

2019. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,3%, tai skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 12,7%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,6%. Apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide saglabājās iepriekšējā līmenī.

2019. gada oktobrī, salīdzinot ar 2018. gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 1,2%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 9,1%, savukārt eksportā samazinājās par 2,8% (kritums eirozonā – par 6,1%, bet ārpus eirozonas bija pieaugums par 0,2%).

2019. gada oktobrī, salīdzinot ar 2019. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,9%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 7,6%, savukārt eksportā samazinājās par 2,6% (tai skaitā eirozonā – par 0,1% un ārpus eirozonas – par 4,6%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!