Foto: DELFI

Zāļu ražotāja "Olainfarm" valdes atceltajā akcionāru ārkārtas sapulcē pirmdien tika ievēlēta jauna padome, kuru vadīs ekonomists Gundars Bērziņš. Savukārt esošā "Olainfarm" vadība nosoda tā lielākā akcionāra "Olmafarm" rīcību - izplatot dezinformāciju un musinot uzņēmuma akcionārus, portālu "Delfi" informēja esošais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks.

Sapulcē pie uzņēmuma vārtiem novietotā busiņā tika ievēlēta jauna padome. Sapulcē dalību ņēmušajiem akcionāriem kopumā pieder vairāk nekā 61,48% akciju, portālam "Delfi" sacīja Bērziņš. Par padomes priekšsēdētāja vietnieku iecelts Jānis Buks, kā arī par padomes locekļiem apstiprināti Kārlis Krastiņš, Haralds Velmers un Andrejs Saveļjevs.

Īpaši sasauktā preses konferencē Bērziņš savu atrašanos padomē pamatoja ar to, ka pasaules prakse paredz, ka akadēmiskās vides pārstāvji ir uzņēmumu padomēs. Viņaprāt svarīgi ir diversificēt "Olainfarm" tirgu, tāpat dažos tirgos ir potenciāli riski. Svarīgākais uzdevums esot sertificēt produktus un attīstīt jaunus šajos tirgos.

Savukārt Krastiņš informēja, ka attiecīgā dokumentācija tiks iesniegta Uzņēmumu reģistrā tuvākajās dienās. Attiecīgi padome nolēma arī veikt izmaiņas uzņēmuma valdē, no valdes atceļot Ingu Krūkli un ieceļot Lauri Macijevski. Krastiņš piekrita, ka autobuss noteikti nav labs veids, kā veikt izmaiņas uzņēmumu vadībā, tas atgādinot 90. gados. Viņaprāt sapulce bija leģitīma, jo no juristu viedokļa šādu sapulci nevar atcelt. Tāpat viņš teic, ka gribētos redzēt labākus uzņēmuma finanšu rādītājus un stabilāku vidi pašā kompānijā.

Bērziņš papildina, ka tic tiesiskumam, un padome, pirms visi lēmumi nebūs tiesiski apstiprināti, neko neuzsāks.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, kas un kad Bērziņu un Krastiņu uzrunāja iesaistīties darbā "Olainfarm" padomē, Bērziņš atbildēja, ka viņu pirms kāda laika uzrunāja Signe Baldere-Sildedze, sākotnēji viņš neesot piekritis un nav bijis arī oficiāla apstiprinājuma. Pirms trim dienām esot panākts oficiāls abpusējs apstiprinājums. Savukārt Krastiņš skaidro, ka ar Balderi-Sildedzi viņu iepazīstināja Haralds Velmers, pirms tam viņš Velmeru savulaik konsultēja par "Liepājas metalurga" jautājumiem.

Uz preses konferenci bija ieradies arī Mārtiņš Krieķis, kurš atkārtoti uzsvēra, ka sapulce notika autobusā ārpus "Olainfarm" telpām un bez valdes piedalīšanās. Diemžēl viņš atteicās izpaust, kuri akcionāri tieši ir norādīti akcionāru sarakstā, vienīgi uzsvēra, ka tajā neesot Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina. Turklāt Krieķis uzskatot, ka Uzņēmumu reģistrs varētu apstiprināt jauno padomi, jo atsevišķas amatpersonas Uzņēmuma reģistrā esot korumpētas.

Oficiālā paziņojumā biržai "Olainfarm" valde apstiprina, ka iepriekš atceltā 1. aprīļa akcionāru ārkārtas sapulce 1. aprīlī nenotika. Atsevišķu akcionāru ierosinātās un šodien notikušās darbības aiz uzņēmuma vārtiem "Olainfarm" valde vērtē kā nelikumīgas un spēkā neesošas.

"Akcionāru sapulces sasaukšanas kārtību nosaka Komerclikums un Finanšu instrumentu tirgus likums. Atbilstoši spēkā esošajiem normatīviem aktiem akcionāru sapulci sasauc sabiedrības valde, bet atsevišķos gadījumos – padome un/ vai Uzņēmumu reģistra iestāde. Likumā noteikts arī veids, kādā tiek izsludināta akcionāru sapulces sasaukšana.Neviens normatīvais akts neparedz tiesības akcionāriem patstāvīgi izsludināt akcionāru sapulces sasaukšanu atsevišķos mēdijos, pārkāpjot likuma prasības, kā arī patstāvīgi šādu akcionāru sapulci noturēt," liecina paziņojums.

Līdz ar to "Olainfarm" atkārtoti vērš akcionāru uzmanību uz to, ka "Olainfarm" 27. martā atceltā ārkārtas akcionāru sapulce nav notikusi. Atsevišķo akcionāru pulcēšanās nav uzskatāma par akcionāru sapulci Komerclikuma un Finanšu instrumentu tirgus likuma izpratnē.

Sapulce mikroautobusā

Sapulce 1. aprīlī norisinājās par spīti tam, ka "Olainfarm" valde to atsauca. Sapulce notika melnā autobusā pie uzņēmuma ieejas, un tajā piedalījās padsmit akcionāru. Patlaban "Olainfarm" padomē strādā Pāvels Rebenoks, Mārtiņš Krieķis, Daina Sirlaka un "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017. gada decembrī, vecākā meita Irina Maligina.

Tostarp uz sapulci ieradās "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm", kuras īpašnieces vienādās daļās ir "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina, kurš mira 2017. gada decembrī, meitas Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina, valdes priekšsēdētāja Milana Beļeviča, kā arī Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze.

"Olainfarm" pārstāve Dana Hasana aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmumam nav pamata tā teritorijā ielaist cilvēkus, kuri nav "Olainfarm" darbinieki, jo akcionāru sapulce tika atcelta.

Bērziņš ir LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, bet arī "SSE Rīga Foundation" valdes loceklis un LU studentu Biznesa inkubatora padomes loceklis. Iepriekš ieņēmis Latvijas Universitātes Kanclera amatu. Pērn Bērziņš ir ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli. Bērziņš ir ieguvis doktora grādu vadības zinātnē un kā vadošais pētnieks piedalījies daudzos pētniecības projektos, ir starptautisku zinātnisko publikāciju autors. Kā eksperts piedalījies LZP un starptautiskajos projektos un programmās. Pēdējo sešu gadu laikā publicējis 23 zinātniskos rakstus starptautiskos recenzētos izdevumos, no tiem 11 ir iekļauti "SCOPUS" vai "Web of Science".

Gundars Bērziņš. Publicitātes foto.

Sapulci neatzīst

Savukārt "Olainfarm" nosoda "Olmafarm" rīcību, izplatot dezinformāciju un musinot uzņēmuma akcionārus ar savu aicinājumu pirmdien, 1. aprīlī, pulcēties pie "Olainfarm" caurlaides. "Tā kā iepriekš izsludinātā ārkārtas akcionāru sapulce tika atcelta ar uzņēmuma valdes šā gada 27. marta lēmumu, un par to tika paziņots visiem akcionāriem likumā noteiktā kārtībā, šī rīta notikumus nevar saukt citādi kā par 1. aprīļa ālēšanos, ko organizējis viens akcionārs, un tiem nav nekāda juridiska spēka. Vienlaikus mums patiesi žēl, ka atsevišķi akcionāri tomēr tika maldināti ar "Olmafarm" uzsaukumiem, un šodien pulcējās pie uzņēmuma caurlaides," pauž "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Rebenoks.

Rebenoks norāda, ka SIA "Olmafarm" aicinājumi uz akcionāru sapulci, kas tika paziņoti tikai ar mediju starpniecību, ir vēl jo vairāk dīvaini un nesaprotami, jo iepriekš plānoto ārkārtas akcionāru sapulci 1. aprīlī ierosināja Signe Baldere-Sildedze (pārstāvot Annu Emīliju Maliginu) un Nika Saveļjeva, nevis SIA "Olmafarm".

Uzņēmuma valde un padome vērš uzmanību, ka šāda necienīga atsevišķu akcionāru rīcība nomelno "Olainfarm" kā starptautisku uzņēmumu un vienu no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem Pierīgā. Arī uzņēmuma starptautiskie investori jau pauduši neizpratni, ka, neskatoties uz "Olainfarm" valdes oficiāli atcelto ārkārtas akcionāru sapulci, atsevišķi akcionāri "vienpersoniski un spontāni" turpina aicināt uz ārkārtas akcionāru sapulci 1. aprīlī, kā vienīgo saziņas formu izmantojot preses relīzi latviešu valodā.

Visā šajā situācijā biržas lēmumu apturēt "Olainfarm" akciju tirdzniecību 1. aprīlī, uzņēmuma valde vērtē kā konstruktīvu soli, lai aizsargātu akcionāru intereses. "Mēs esam pārliecināti, ka mūsu uzņēmuma akcionāri ir spējīgi atšķirt "graudus no pelavām" un neies viena akcionāra necienīgas rīcības pavadā, tādējādi ignorējot tiesiskos principus un labas korporatīvās pārvaldības praksi", pauž Rebenoks.

Jau vēstīts, ka "Olainfarm" valde paziņojusi, ka ir atcēlusi 1. aprīlī plānoto akcionāru ārkārtas sapulci, jo, pārbaudot akcionāru sarakstus, atklājies, ka pieprasījumam par tās sasaukšanu, ko izteica Saveļjeva un Baldere-Sildedze, nav juridiska pamata, proti, pieprasījumu parakstījušās personas nav "Olainfarm" akcionāri un neatrodas uzņēmuma akcionāru reģistrā.

Savukārt "Olmafarm" aicinājis akcionārus ierasties uz iepriekš izsludināto akcionāru ārkārtas sapulci 1. aprīli, norādot, ka "Olainfarm" valde ir pakļāvusies padomes nelikumīgam spiedienam un, klaji ignorējot normatīvus, publiskojusi paziņojumu par akcionāru sapulces atsaukšanu.

Tikmēr "Olainfarm" padomes loceklis Mārtiņš Krieķis uzsvēra, ka kompānija aicina akcionārus "neļauties dezinformācijai un nepiedalīties reideru organizētā mēģinājumā ieviest haosu vienā no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem".

Krieķis pauda uzskatu, ka, izplatot aicinājumu rīkot prettiesisku akcionāru sapulci, notiek darbība to personu interesēs, kuras faktiski jau iegādājušās divu "Olainfarm" mantinieču akcijas, ar mērķi aizmuguriski sagrābt varu uzņēmumā. "Šāda rīcība ir pretēja gan Valērija Maligina pēdējai izteiktajai gribai, gan arī klaji ignorē akciju sabiedrības valdes vienbalsīgi pieņemto lēmumu," viņš sacīja.

"Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē 1. aprīlī plānoja lemt par izmaiņām padomes sastāvā - akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā iekļauti jautājumi par padomes vēlēšanām, par atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu, jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu un atlīdzības noteikšanu revīzijas komitejas locekļiem.

Akcionāru strīdu dēļ birža "Nasdaq Riga" no 1. aprīļa apturējusi tirdzniecību ar "Olainfarm" akcijām.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!