Foto: LETA

Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" koncerns pērn strādāja ar 97,392 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4% vairāk nekā 2014.gadā, bet grupas peļņa pieauga par 24% un bija 15,281 miljons eiro, liecina biržai "Nasdaq Riga" iesniegtais kompānijas auditētais finanšu pārskats.

Kompānijas vadība atzīmē - lai gan akcionāru apstiprinātais gada realizācijas plāns tomēr nav izpildīts, 2015. gads pārdošanas apmēru ziņā ir bijis visu laiku veiksmīgākais uzņēmuma vēsturē. Tas ir sasniegts, lielā mērā pateicoties veiksmīgajai darbībai Latvijas un Centrālāzijas valstu tirgos, kā arī veiksmīgai sadarbībai ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO) tās prettuberkulozes programmas ietvaros.

2015. gada laikā uzņēmuma realizācijas apmēri pieauga Latvijā (par 11%), Nīderlandē (2,1 reizi PVO iepirkuma iespaidā), Kazahstānā (par 7%), Tadžikistānā (par 39%), Uzbekistānā (par 3%) un citās valstīs (vidēji par 23%), bet samazinājās Ukrainā (par 7%), Baltkrievijā (par 19%), Apvienotajā Karalistē (par 6%), Polijā (par 13%) un Krievijā (par 1%). Kopumā realizācijas sadalījums pa valstīm ir saglabājies relatīvi nemainīgs, un ir notikušas tikai nelielas īpatsvara pārmaiņas galvenajos noieta tirgos.

"Pateicoties peļņas ziņā ļoti veiksmīgajam 2015. gada pirmajam ceturksnim un visai stabiliem pārējiem ceturkšņiem, 2015. gadā ir ne tikai pārspēta iepriekšējā gada peļņa, bet arī uzstādīts jauns peļņas rekords. 2015. gada laikā uzņēmums ir nopelnījis 15,3 miljonus eiro. Līdz ar to par 281 tūkstošiem eiro ir ne tikai pārsniegta plānotā peļņa (15 miljoni eiro), bet par 25% ir pārsniegta arī 2014. gada peļņa un par 8% - 2012. gada peļņa, kas bija līdzšinējais peļņas rekords," atzīmē uzņēmumā.

Atbilstoši 2015. gada pārskatam gada realizācijas plāns ir izpildīts par 97,4%, bet gada peļņas plāns ir pārpildīts par 1,4%.

"Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī uzņēmuma galveno noieta tirgu ekonomisko situāciju un aizvien izteiktākās protekcionisma tendences, par lielāku prioritāti kļūst tālāka noieta tirgu dažādošana. 2016. un turpmākajos gados uzņēmums plāno turpināt arī iesāktos darbus jaunu produktu ieviešanā un jaunu tirgu apgūšanā, papildinot to ar sadarbību ar citiem ražotājiem produkcijas izplatīšanas jomā NVS un citās valstīs. Ir uzsākts produkcijas eksports un Mongoliju un Kosovu, veiksmīgi turpinās darbs pie produktu reģistrācijas Turcijā, ir sagatavoti reģistrācijas dokumenti arī vairākās citās valstīs. Aizvien lielāka uzmanība tiek veltīta iespējamai tāda uzņēmuma iegādei, kura noieta tirgi vai produkti būtiski atšķirtos no "Olainfarm" noieta tirgiem vai arī tos veiksmīgi papildinātu," informē koncernā.

Vienlaikus kompānijas vadība informē, ka pārskata gadā "Olainfarm" dividendes neizmaksāja, taču tas varētu notikt šogad "Lai gan koncernam nav formāli apstiprinātas dividenžu izmaksas politikas, Koncerna mātesuzņēmuma vadība apņēmusies katru gadu, ja nepastāvēs saimniecisko darbību negatīvi ietekmējoši faktori, dividenžu izmaksas attiecību pret peļņu palielināt par 2,5 procentpunktiem, līdz tiks sasniegts 25% līmenis. Tomēr nesenā situācijas destabilizācija divos galvenajos koncerna noieta tirgos, proti, Krievijā un Ukrainā, kā arī visai ambiciozie kapitālieguldījumu plāni nākamajiem gadiem lika valdei piedāvāt akcionāriem apturēt dividenžu izmaksas programmu līdz 2015. gada peļņas sadalei. Šī pārskata sagatavošanas laikā ir spēkā valdes apņemšanās piedāvāt akcionāriem izmaksāt dividendēs 17,5% no 2015.gada peļņas. Valde arī vēlas lūgt akcionāriem apstiprināt eiro denominācijas rezerves 322 tūktušu eiro apmērā pārskaitīšanu no rezervēm uz iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu, kas varētu tikt izmaksāta akcionāriem," teikts ziņojumā.

2014. gadā "Olainfarm" koncerns strādāja ar 93,654 miljonu eiro apgrozījumu un 12,237 miljonu eiro peļņu.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu ‒ farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju –, kā arī ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!