Foto: LETA

Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" lielākais akcionārs "Olmafarm" nedrīkstēs balsot nākamajās akcionāru sapulcēs, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Biržas paziņojumā ir norādīts, ka "Olainfarm" 22. oktobrī saņēma nelaiķa Valērija Maligina nepilngadīgā meitas, akcionāres Annas Emīlijas Maliginas, kuru likumīgi pārstāv Signe Baldere-Sildedze, paziņojumu par Zemgales rajona tiesas tiesneses Mairas Griķes 24. septembra lēmumu, ar kuru "Olmafarm" ir aizliegts balsot "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams un stājas spēkā nekavējoties. Minētais aizliegums ir attiecināms bez ierobežojumiem uz jebkuru "Olainfarm" akcionāru sapulci.

Kā teikts biržas ziņojumā, ņemot vērā iepriekš minēto, apstiprinot "Olainfarm" reģistrētā akciju kopuma akcionāru sarakstus akcionāru ārkārtas sapulcei 2019. gada 1. novembrī pulksten 11 un akcionāru ārkārtas sapulcei 2019. gada 1. novembrī pulksten 14, "Olainfarm" valde ir ņēmusi vērā tiesas noteikto aizliegumu "Olmafarm" balsot akcionāru ārkārtas sapulcē.

"Olainfarm" investoru attiecību konsultants Jānis Dubrovskis uz jautājumu, vai pēc tiesas lēmuma apturēt "Olmafarm" balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcēs zāļu tirgotājam pietiek akciju īpatsvars, lai pieņemtu lēmumus par uzņēmuma darbību, norādīja, ka patlaban to nevar komentēt.

Vienlaikus "Olainfarm" padome norādīja, ka dažas dienas pirms gaidāmajām "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēm, "Olmafarm" valdes priekšsēdētāja Pētera Rubeņa personā esot vērsies pie "Olainfarm" atsevišķiem padomes locekļiem ar katram personīgi adresētu vēstuli, kurā norādīto, viņuprāt, var tulkot kā atklātu spiedienu un aicinājumu pārkāpt labas korporatīvas pārvaldības principus.

Kā atklāja "Olainfarm" padome, Rubenis vēstulē norādījis: "(..) jebkādas turpmākās darbības aicinām veikt, iepriekš rakstveidā saskaņojot vismaz ar akcionāriem, kas atdevuši par jums balsis, ievēlot par akciju sabiedrības "Olainfarm" padomes locekli (..)".

Tāpat viņš aicinājis: "(..) turpmāk neveikt nekādas darbības, kas būtu pretējas akciju sabiedrības "Olainfarm" akcionāru vairākuma interesēm.(..)", atzīmēja "Olainfarm" padome.

Pēc "Olainfarm" padomes teiktā, Komerclikumā ir stingri noteiktas gan akcionāru, gan padomes kompetences. "Uzņēmuma padomes locekļiem, kā neatkarīgi ievēlētiem pārstāvjiem, nav jāsaskaņo pieņemtie lēmumi ar kādiem konkrētiem akcionāriem - ir vai nav tie atdevuši balsis. Uzņēmuma padome pārstāv un rīkojas uzņēmuma, nevis kāda konkrēta akcionāra intereses, arī uzņemoties atbildību par saviem lēmumiem," atzīmēja padomes locekļi.

"Olainfarm" padomes ieskatā, šādas vēstules tapšanas un nosūtīšanas fakts rada bažas par vēlmi izdarīt spiedienu un tā to tulko kā Rubeņa sliktas korporatīvās pārvaldības īstenotu praksi.

"Vēlamies arī vērst Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kā arī "Nasdaq Riga" vadības uzmanību uz "Olmafarm" un Rubeņa rīcību, un izvērtēt iespējamos pārkāpumus tajā," pauda "Olainfarm" padomes locekļi.

Jau ziņots, ka šī gada septembra beigās Zemgales rajona tiesa apmierinājusi prasību uz laiku apturēt 42% "Olainfarm" akciju īpašnieces "Olmafarm" balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcēs.

Prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu tiesai lūdza Anna Emīlija Maligina, kurai pieder 8% no "Olmafarm" akcijām.

Tāpat "Olmafarm" uz laiku pilnībā aizliegts rīkoties ar tās īpašumā esošajām "Olainfarm" akcijām apmēram 60 miljonu eiro vērtībā.

Neapmierinātībā ar tiesneses Griķes lēmumu, "Olmafarm" ar iesniegumu vērsusies pie tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar lūgumu izskatīt viņas darbību.

Tiesā skaidroja, ka tiesnese lēmumu ir pieņēmusi likumīgi un pamatoti, vērtējot prasības pirmšķietamo formālo un juridisko pamatojumu un samērīgumu starp pušu tiesiskajām interesēm, nolūkā saglabāt tiesiski nemainīgus apstākļus, "iesaldējot" situāciju uz laiku līdz lieta tiks izskatīta tiesā.

Tiesnese Griķe arī norādīja, ka nepieciešams atcerēties, ka "Olmafarm" rīkojas caur tās valdi, par kuras iecelšanas tiesiskumu ir šis strīds. Valde ir sabiedrības izpildinstitūcija, kura vada un pārstāv sabiedrību.

Tiesā arī norādīja, ka "Olmafarm" valdes iecelšana apstrīdēta ar celto prasību, tāpēc tās rīcība leģitīma mērķa sasniegšanai tika aprobežota, lai valsts garantētu nepilngadīgas personas tiesību aizsardzības nodrošināšanu un nolūkā saglabāt tiesisku noteiktību, līdz valdes iecelšanas tiesiskums tiks pārbaudīts šajā tiesvedībā likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat tiesā uzsvēra, ka procesuālie termiņi prasības iztiesāšanai, kas noteikti likumā, būtiski neskar sabiedrību un pārējo tās dalībnieku tiesības, kā arī nekavē tās saimnieciskās darbības veikšanu.

Jau ziņots, "Olainfarm" grupas apgrozījums šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieauga par 7% un bija 66,392 miljoni eiro.

Tikmēr "Olainfarm" grupas pelņa pieauga vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 12,461 miljonus eiro. Grupas peļņas pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) rādītājs šī gada pirmajos sešos mēnešos bija 16,928 miljoni eiro, kas ir pieaugums vairāk nekā divas reizes.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!