Latvijas nesen veiktie pasākumi budžeta deficīta samazināšanai palīdzēs izvairīties no sabrukuma vai valūtas krīzes, kā arī kredītreitinga pasliktināšanās, pirmdien paziņoja starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's".

Tiek norādīts, ka Latvijas valdība piektdien vienojusies panākt nākamā gada budžeta konsolidāciju par 500 miljoniem latu, lai izpildītu starptautisko aizdevēju nosacījumus.

"Šis solis tiek vērtēts pozitīvi un ir atbilstošs pieņēmumiem, kas nostiprina valsts pašreizējo kredītreitingu," teiks "Moody's" pārstāvja Keneta Orčarda paziņojumā.

Iepriekš aģentūra samazinājusi Latvijas reitingu līdz zemākajam līmenim un prognozējusi turpmāku panīkumu.

Valsts vairākkārt "flirtējusi" ar finanšu sabrukumu kopš krīzes pasliktināšanās pagājušajā gadā, taču, kā norādīja Orčards, Latvija spējusi izvairīties no nacionālās valūtas devalvācijas, ko tās līderi centušies nepieļaut.

"Mēs ticam, ka dažādu iemeslu dēļ Latvijai nav negaidītu risku attiecībā uz valūtu vai banku sektoru," sacīja "Moody's" pārstāvis, norādot uz liela tekoša konta deficīta novēršanu, lielām valūtas rezervēm un finanšu sektora struktūru, kur tirgus gaidas nav sevišķi optimistiskas un bankas izvairās no kredītu piešķiršanas iespējamiem spekulantiem.

"Vēl jo vairāk, Eiropas Savienība demonstrējusi vēlmi sniegt papildu finanšu atbalstu, kas nepieciešams, lai palīdzētu novērst devalvāciju," piebilda Orčards.

Pēc "Moody's" galvenā scenārija, ieplānotā budžeta konsolidācija nesīs augļus un Latvijā tiks piedzīvota mērena izaugsme, sacīja speciālists. Viņš tomēr brīdināja, ka lēnāka, nekā gaidīts, atjaunošanās 2010. gadā var beigu beigās izdarīt spiedienu uz valūtu.

Kā norāda aģentūra, scenārijs "B" attiecas uz zemu izaugsmi un fiskālu konsolidāciju. Šajā gadījuma 2012. gadā Latvijas parāda attiecība pret iekšzemes kopproduktu (IKP) var sasniegt 80%, bet procentmaksājumu attiecība pret ieņēmumiem šajā gadā veidos 16%.

"Pieaugošais parāda slogs "B" scenārijā izdarīs spiedienu uz ekonomiskajām un politiskajām institūcijām, un, ir iespējams, ka politikas veidotāji meklēs jaunus līdzekļus šī spiediena mazināšanai," norādīja Orčards.

"Šajā scenārijā nevar izslēgt devalvāciju, lai gan tas varētu notikt pēc vairākiem gadiem," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!