Foto: LETA

Igaunijas kompānijas "Operail" un "Alexela" trešdien noliedza, ka lūgušas piemērot izņēmuma atļauju starptautiskajām sankcijām pakļautu naftas produktu importam no Krievijas.

Igaunijas dzelzceļa transporta un loģistikas kompānijas "Operail" vadītājs Rauls Tomasalu paziņoja, ka uzņēmums nav lūdzis atļauju sankcijām pakļauto naftas produktu importam un neplāno to lūgt. "Operail" neesot iesaistīts šķidrā kurināmā iepirkšanā un pārdošanā, kā arī kompānijai neesot klientu Krievijā.

Arī Igaunijas degvielas un enerģijas tirgotājs "Alexela" paziņoja, ka nav lūdzis Ārlietu ministrijai izņēmuma atļauju Krievijas naftas produktu importam.

"Alexela" uzņēmumu grupas vadītājs Hanss Pajoma paskaidroja, ka ministrijas sarakstā iekļautais uzņēmums "Alexela Logistics" tagad strādā ar nosaukumu "Nord Terminals" un ir starptautiskajai grupai "Puma Energy Infrastructure" piederošs termināļu operators.

"Nord Terminals" nenodarbojoties ar naftas produktu tirdzniecību, bet piedāvā mitas deklarācijas un noliktavas pakalpojumus preču īpašniekiem. Kopš 24.februāra caur "Nord Terminals" neviena Krievijas izcesmes benzīna, dīzeļdegvielas vai cita veida kurināmā tonna nav deklarēta un nonākusi brīvā apritē Igaunijas tirgū, apgalvoja Pajoma.

"Nord Terminals" neesot lūdzis Ārlietu ministrijai atļauju turpināt Krievijas naftas produktu importu, kā arī neplāno to darīt. Turklāt pēc ministrijas lūguma kompānija tikai ir deklarējusi tos līgumus, kuri bija spēkā sankciju noteikšanas brīdī, informēja grupas vadītājs, uzsverot, ka "Nord Terminals" ievēro visas Igaunijā esošās likumu normas un starptautiskās sankcijas, un tai nav klientu Krievijā.

Arī kuģu degvielas bunkurēšanas pakalpojumu sniedzējs "Alexela" nav Igaunijas tirgū nogādājis degvielu no Krievijas, kā arī nav lūdzis izņēmuma atļauju.

"Kopš 24.februāra "Alexela Bunkering" nav iesaistījusies nekādos darījumos ar Krievijas pusi, lai iegūtu kuģu degvielu, kas nepieciešama tās pamatbiznesam," uzsvēra Pajoma.

"Alexela" degvielas uzpildes stacijās tiek pārdota tikai Polijas kompānijas "PKN Orlen" rūpnīcā Mažeiķos ražota degviela, un ražotājs ir apliecinājis, ka neizmanto Krievijas izcelsmes jēlnaftu.

Pajoma pazinoja, ka Ārlietu ministrija ir kaitējusi uzņēmuma reputācijai, un "Nord Terminals" un "Alexela Bunkering" pieprasa nekavējoties atsaukt to vērtējumā maldinošo informāciju.

"Operail" ir Igaunijas valstij piederoša dzelzceļa kompānija, kas nodarbojas ar kravu pārvadājumiem, lokomotīvju un vagonu remontu un būvniecību, kā arī ritošā sastāva nomu.

Savukārt "Alexela Group" ir igauņu kapitāla holdings, kas darbojas trijās uzņēmējdarbības nozarēs - enerģētikā, metālrūpniecībā un nekustamā īpašuma jomā

Jau vēstīts, ka Igaunijas Ārlietu ministrija publicēja sarakstu ar 28 kopānijām, kuras esot lūgušas izņēmuma atļauju turpināt naftas produktu importu no Krievijas.

Kompāniju sarakstā ir "Flexoil", "Marine Energy Solutions", "Baltic Marine Bunker", "Eurodelta", "Manoir Energy", "Westnbalticoil", "ImplexOil", "Alexela Bunkering", "GazTrans Eesti", "Stacroloft", "Fillenergi, "Himbalt Trade", "Eesti Aviokutuse Teenuste", "Aurum Invest", "Venkon Group", "LITASCO", "VNK", "TRAFIGURA PTE", "Liwathon", "Operail", "United Stream", "Skinest Veeremi", "NT Bunkering", "Alexela Logistics", "Baltia Trading Company", Petrohim International Carriers", "City Sky" un "Altairbalt".

Eiropas Savienības jūnijā pieņemtās sankcijas paredz aizliedz pirkt un importēt Krievijas jēlnaftu un vairākus naftas produktus. Pakāpeniska atteikšanās no Krievijas naftas prasīs sešus mēnešus jēlnaftai un līdz astoņiem mēnešiem citiem naftas pārstrādes produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!