Foto: LETA

Ar mērķi racionālāk izmantot energoresursus tirdzniecības centrā "Origo" un biznesa centrā "Origo One" sākta mākslīgā intelekta programmas "R8 Digital Operator" lietošana. Centra pārvaldnieks izskata citas energoresursu patēriņa un apsaimniekošanas izmaksu samazinājuma iespējas.

"R8 Digital Operator" risinājums automātiski nodrošina telpu mikroklimata sistēmu regulāciju, lai nemanāmi un patstāvīgi uzturētu komfortablus vides apstākļus, kā arī mazinātu energoresursu patēriņu un tā rezultātā CO2 izmešu apjomu.

"R8 Digital Operator" veic regulāru apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmu monitoringu un automātisku regulēšanu ik pēc 15 minūtēm, ko nebūtu iespējams nodrošināt ar cilvēka manuālu darbu. Automatizācija ilgtermiņā sniedz elektrības patēriņa ietaupījumu, tādējādi tieši mazinot CO2 izmešu apjomu, kas tiek patērēti enerģijas ražošanas procesā. Pasaulē līdz šim šāda veida sistēma tiek izmantota 19 valstīs, kas ir ļāvis kopumā ietaupīt vairāk nekā 19 tūkstošu tonnu CO2 izmešu. Šāds risinājums Baltijā jau ir apliecinājis tā spēju būtiskiem energoresursu ietaupījumiem.

Uzņēmuma "Linstow Baltic" un multifunkcionālā centra "Origo" komercdirektore Evija Majevska: "Ilgtspējīga un efektīva energoresursu lietošana ir uzņēmuma prioritāte, kam pēdējo gadu laikā esam pievērsuši pastiprinātu uzmanību. Nozare ir izaicinājumu priekšā, līdzīgi citiem tirgus dalībniekiem, arī mēs energoresursu cenu pieauguma laikā fokusējamies uz izmaksu optimizāciju. Viens no risinājumiem ir pielietot mākslīgā intelekta programmas sniegtās iespējas, kas palīdzēs sasniegt mūsu nospraustos efektivitātes mērķus. Papildu tam domājam arī par citiem enerģijas patēriņa samazināšanas veidiem."

Tiek izskatītas energoresursu patēriņa un apsaimniekošanas izmaksu samazinājuma iespējas, kas attiecināmas gan uz elektrību un apkuri, gan uzturēšanas darbiem un pakalpojumiem. Sākotnēji tiks samazināts apgaismojuma un ventilācijas energopatēriņš vakara stundās pēc 22.00, kad "Origo" darbosies tikai "Rimi Hypermarket". Rudenī tiks veikta vienas no dzesēšanas iekārtām nomaiņa uz energoefektīvāku. Tiek izskatītas iespējas saīsināt tirdzniecības centra darba laiku, kā arī uz ēkas jumta uzstādīt saules paneļus un kolektorus.

Ieviestais mākslīgā intelekta risinājums ir turpinājums multifunkcionālā centra "Origo" mērķiem mazināt klimata pārmaiņu negatīvos efektus un veicināt atbildīgu attieksmi pret apkārtējo vidi. Iepriekš, īstenojot "Origo" jaunās piebūves projektu, būtisks uzsvars tika likts uz ilgtspējības standartu piemērošanu, kā arī vides pieejamības apstākļiem un komfortablas vides radīšanu darbiniekiem un apmeklētājiem. Centrs ir ieguvis ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM vērtējumu "Teicami".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!