Foto: F64

Pagājušā gada decembrī Latvijas lielajās ostās turpināja palielināties pārkrauto akmeņogļu kravu apjoms un tās gan pārsniedza 2020. gada labākos rādītājus, gan veidoja nepilnus 40% no visa 2021. gada pārkrautajām akmeņogļu kravām, informē Satiksmes ministrija.

Kopumā pagājušajā gadā lielajās ostās pārkrauti 1,76 miljoni tonnu akmeņogļu, no kuriem – 679 tūkstoši tieši decembrī, turpinot gada pēdējos mēnešos novēroto pieauguma dinamiku.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits atzīmē, ka akmeņogļu kravu atgriešanās Latvijas ostās pagājušā gada otrā pusē kārtējo reizi apliecina Latvijas tranzīta koridora konkurētspēju, izdevīgumu un nozares uzņēmēju efektivitāti. "Lai arī akmeņogles ir viena no tām kravu grupām, ko Krievija cenšas maksimāli virzīt caur savām ostām, pieprasījums pēc tām pasaules tirgos joprojām ir augsts, tādēļ nepieciešami arī Latvijas ostu un dzelzceļa pakalpojumi," pauž T. Linkaits.

Rīgas brīvosta atzīmē, ka globālo energoresursu cenu izmaiņu ietekmē pieaug akmeņogļu kravu plūsma caur Rīgas brīvostas 2019. gadā izbūvētajiem beramkravu termināļiem Krievu salā. Pēdējā gada ceturksnī ogļu plūsma saglabājas stabila, un 2021. gadā veiktie padziļināšanas darbi šobrīd rada arī iespēju apstrādāt lielākus sauskravas kuģus ar kravnesību līdz 150 tūkst. tonnām.

Kā jau iepriekš ziņots, Satiksmes ministrijas apkopotie dati liecina - 2021. gadā ostas kopumā pārkrāva 41,7 milj. tonnu kravu. Starp kravu grupām, kurās vērojams pieaugums, 2021. gadā ir ro-ro (roll-on roll-off) kravas – šajā segmentā pieaugums ir par 14%. Kokmateriāli ir viena no tām kravu grupām, kurās 2021. gadā ir apgrozījuma pieaugums – pārkrautas 5,4 miljoni kubikmetru kokmateriālu un tas veido 18,6% pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!