Foto: LETA

Otrdien pa dienu pieprasītākās 95.markas benzīna cena degvielas tirgotāja „Statoil” degvielas uzpildes stacijās (DUS) tika paaugstināta par vienu santīmu, sasniedzot jaunu rekordu – 1,029 latus par litru degvielas. Toties vakarpusē degvielas cena tikpat lielā apmērā tika samazināta līdz iepriekšējam līmenim – 1,019 latam par 95.markas benzīna litru, liecina „Delfi” novērojumi.

Dīzeļdegvielas cena „Statoil" DUS nav mainīta - 0,999 lati par degvielas litru.

Arī citu degvielas tirgotāju DUS 95.markas benzīna cena otrdien pārsniegusi latu par litru. „Nestes" DUS 95.markas benzīna cena bija robežās no 0,997 lati līdz 1,007 latiem par litru. „Dinaz" DUS šīs markas benzīns otrdienas priekšpusdienā maksāja 1,008 latus par litru 95.markas benzīna.

Jau ziņots, ka 95.markas benzīna cena "Statoil" DUS par santīmu - no 0,999 līdz 1,009 latiem litrā - pieauga pagājušajā trešdienā, bet ceturtdien pakapās vēl par vienu santīmu - līdz 1,019 latiem litrā. Tiesa, jau ceturtdienas vakarā uzņēmums cenu atkal samazināja, un tā nokritās līdz 1,009 latiem litrā. Pirmdien 95.markas benzīna cena "Statoil" DUS atkal pakāpās līdz 1,019 latiem par litru.

"Statoil" iepriekš skaidroja, ka aizvadītajās nedēļās gan benzīna, gan dīzeļdegvielas cenas Eiropā turpināja palielināties, sasniedzot jaunus rekordus. Vairākās Eiropas valstīs pēdējo nedēļu laikā degvielas cenas degvielas uzpildes stacijās ir sasniegušas vēsturiski augstākos līmeņus.

„Statoil" Degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns portālam "Delfi" skaidroja, ka naftas produktu cenas pasaulē sāka pieaugt pagājušā gada beigās saistībā ar saspīlēto situāciju Persijas līča reģiona valstīs. „Tie notikumi veicināja naftas produktu sadārdzināšanos [..] To, kā attīstīsies notikumi šajās valstīs, nav iespējams prognozēt," teica „Statoil" pārstāvis, gan atzīstot, ka pašreizējās tendences liecina - benzīna cena turpinās pieaugt.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka "sliktākā scenārija" gadījumā naftas produktu cenas var dubultoties. Tas saskaņā ar pesimistiskākajām prognozēm var notikt, ja Irāna izpildīs savus draudus un nobloķēs naftas plūsmu caur Ormuzas šaurumu - pa to pasaulē nonāk 20% no kopējā naftas patēriņa. "Ja piepildīsies šis ļaunākais scenārijs, tad naftas produktu cena varētu dubultoties un degvielas cena pieaugt vēl par 40-50 santīmiem litrā," teica LDTA vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!