Rīgas apgabaltiesa trešdien nolēma pabeigt skandalozās aizdevumu firmas "Auseklītis" bankrota procedūru, informēja tiesas pārstāvis Ilvars Tomsons.
Komercfirma "Auseklītis", kas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados piedāvāja iespēju bez īpašiem sarežģījumiem aizņemties naudu, par maksātnespējīgu tika atzīta 1996.gada 1.martā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās "Investoru tiesību aizstāvības Latvijas asociācija".

Par "Auseklīša" administratoru 1996.gada martā tika iecelts Jānis Ozols, taču viņu tiesa no pienākumu pildīšanas atcēla 2006.gada 1.novembrī.

Par "Auseklīša" administratori tā paša gada 15.novembrī tika apstiprināta advokāte Ramiņa.

Apgabaltiesa jau novembra sākumā bija paredzējusi izskatīt "Auseklīša" administratores Ramiņas lūgumu pabeigt bankrotu un izbeigt 1996.gadā ierosināto maksātnespējas lietu, taču saistībā ar pašas Ramiņas un Maksātnespējas aģentūras pārstāvju neierašanos uz tiesas sēdi lietas izskatīšana tika atlikta.

Apgabaltiesa secināja, ka, pārbaudot lietas materiālus, nepieciešams administratorei uzdot virkni jautājumu.

Ramiņa iesniegumā tiesai bija lūgusi jautājumu par "Auseklīša" bankrota pabeigšanu izskatīt bez viņas klātbūtnes.

"Auseklīša" dibinātājs bijušais Saeimas deputāts Valdis Krisbergs 1998.gadā tika notiesāts saistībā ar SIA "Auseklītis" noguldītāju apkrāpšanu. Tiesa viņam piesprieda piecu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, bet pēc amnestijas likuma piemērošanas viņa sods tika samazināts divas reizes.

Tiesa pēc cietušo pušu pieprasījuma arī izlēma par 2000 latu kompensācijas piedziņu no Krisberga un nolēma 34 211 latus piedzīt kopīgi no Krisberga un viņa sievas Līgas Krisbergas.

Krisbergs, atrodoties cietumā, sāka rakstīt divas grāmatas - psihoanalītiskus padomus, kā arī padomus mazo uzņēmumu menedžmentā.

No apcietinājuma Krisbergs tika atbrīvots pirms termiņa - 1999.gada nogalē.

Bauskas rajona tiesa, kas lēma par viņa pirmstermiņa atbrīvošanu, konstatēja, ka notiesātais Krisbergs Vecumnieku atklātā tipa cietumā soda izciešanas laikā kolektīvā iejuties labi, bijis pieklājīgs, izpalīdzīgs, uzturējis sakarus ar tuviniekiem, visus darbus centies izpildīt kārtīgi.

Noklausoties Vecumnieku atklātā tipa cietuma vadības un paša Krisberga paskaidrojumus, kā arī prokurora viedokli, tiesa tolaik lēma Krisbergu atbrīvot nosacīti pirms termiņa. Kā skaidroja Bauskas rajona tiesā, Krisberga neizciestais soda laiks palika seši mēneši un astoņas dienas.

2000.gada pavasarī Krisbergs nodibināja konsultāciju firmu SIA "A VK Eiro".

Patlaban Krisbergs ir juridiskās palīdzības biroja "Eiro Temīda" vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!