Foto: LETA

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos, informē "Latvenergo"

Lietuvā elektroenerģijas cena samazinājās par 17%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un bija 91,05 EUR/MWh. Latvijā elektroenerģijas cena bija par 24% zemāka, Igaunijā tā samazinājās par 23% un vienoti bija 82,07 EUR/MWh. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena kritās par 26 % līdz 111,68 EUR/MWh.

Galvenais faktors, kas ietekmēja elektroenerģijas cenu aizvadītajā nedēļā, bija laikapstākļi. Siltāku gaisa temperatūru rezultātā elektroenerģijas pieprasījums Nord Pool reģionā kritās par 9%. Vēja elektrostaciju izstrāde Ziemeļvalstīs palika iepriekšējās nedēļas līmenī, lai gan Baltijā tā kāpa par 82%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt Baltijas reģiona cenu samazinājumu sekmēja arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums par 6 %, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš samazinājās līdz 7128 GWh, un izstrādes apjomi kritās līdz 7176 GWh.

"Latvenergo" secinājis, ka Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājās par 6% līdz 496 GWh. Latvijā kopā tika patērētas 124 GWh elektroenerģijas, kas ir par 4% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 6% līdz 150 GWh. Arī Lietuvā patēriņš kritās par 6% un bija 222 GWh.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 2%, tika saražotas 332 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 7% līdz 166 GWh. Tikmēr Igaunijā ražošanas apjomi kritās par 15% līdz 88 GWh. Savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 78 GWh, kas bija par 15% lielāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 134%, Igaunijā – 59%, bet Lietuvā 35%. Baltijas valstīs tika saražoti 67% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!