Foto: DELFI

Pagājušā nedēļā visās Baltijas valstīs turpināja samazināties elektroenerģijas biržas cena, informēja AS "Latvenergo".

Lietuvas tirdzniecības apgabalā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 12% līdz 50,71 eiro par megavatstundu (MWh). Savukārt Latvijā un Igaunijā vidējā nedēļas "spot" cena samazinājās par 10% un bija 51,62 eiro par MWh. Kopumā visās Baltijas valstīs "spot" cena bija zemāka nekā Somijas tirdzniecības apgabalā – 51,63 eiro par MWh. Aizvadītajā nedēļā visos "Nord Pool" biržas apgabalos vidējais cenu līmenis bija 50 eiro par MWh. Šajā laikā "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 8% līdz 50,10 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu līmeni biržā joprojām nosaka hidrorezervuāru līmenis un augstas oglekļa dioksīda emisijas kvotu cenas. Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas patēriņa samazinājumu visā "Nord Pool" reģionā ietekmēja siltāki laikapstākļi. Palielinoties nokrišņu apmēram, aizvadītajā nedēļā nedaudz palielinājās hidrorezervuāru piepildījums Zviedrijā. Gāzes un ogļu tirgus pieprasījums noteica zemāku šo izejvielu cenu, tajā pašā laikā elektroenerģijas cenu samazinājumu veicināja arī augsta vēja staciju izstrāde.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās līdz 9926 gigavatstundām (GWh), un izstrādes apmēri samazinājās līdz 9444 GWh.

Baltijā patērētās elektroenerģijas apmērs aizvadītajā nedēļā samazinājās par 4% līdz 596 GWh. Visās Baltijas valstīs samazinājās patērētās elektroenerģijas apmērs - Igaunijā tika patērētas 185 GWh, samazinoties par 7%, Lietuvā – 256 GWh, samazinoties par 3%, savukārt Latvijā –155 GWh, samazinoties par 2%.

Kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājās par 15% līdz 406 GWh. Igaunijā tika saražota 191 GWh, samazinoties par 26%, un Latvijā –133 GWh, samazinoties par 16%. Savukārt Lietuvā izstrāde pieauga par 27% līdz 82 GWh.

Izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā 103% un Lietuvā 21%, bet Baltijas valstīs kopā pagājušajā nedēļā tika saražoti 68% no reģionā patērētā elektroenerģijas apmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!