Foto: LETA

Pagājušais gads bijis izcili veiksmīgs gan ražotājiem, gan eksportētājiem, vērtē "Swedbank" ekonomiste Agnese Buceniece. No Latvijas eksportēto preču vērtība vienā mēnesī pērn pirmo reizi ir pārsniegusi vienu miljardu eiro.


Latvijas lielāko tirdzniecības partnervalstu ekonomikas augušas straujāk, nekā gaidīts, radot pieprasījumu arī pēc Latvijas eksporta produkcijas. Uzņēmumi radītās iespējas nav laiduši garām, secina ekonomiste.

Ir sasniegta vēsturiski augsta ražošanas jaudu noslodze, kas, iespējams, jau pamazām sāk ierobežot tālāku apjomu kāpumu. Uz gada beigām izskatījās, ka sāka izzust bāzes efekta pozitīvais devums.

Eksporta kāpuma tempu palēnināšanās šķita likumsakarīga. Neskatoties uz to, novembrī preču eksporta pieaugums eiro izteiksmē pārsteidza, uzrādot otru straujāko kāpuma tempu pērn, proti, 15,3%. Aptuveni divas trešdaļas no šī snieguma palīdzēja nodrošināt lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports, kur, spītējot lietavām, visvairāk izcēlās graudaugi, bet nozīmīgs pieaugums bija vērojams arī rapša un dzērienu eksporta vērtībā. Atzinīgu kāpumu uzrādīja arī koka un tā izstrādājumu eksports.

Pērn vienpadsmit mēnešos eksporta vērtība ir augusi vidēji par 10,2%. Aptuveni ceturto daļu no kāpuma pērn nodrošinājis eksports uz Krieviju, kur pieaugumu visbūtiskāk sekmēja dzērieni, kas gan galvenokārt bija re-eksports. Aptuveni trešdaļu no kāpuma deva eksports uz ASV, Igauniju, Vāciju un Zviedriju. Šogad ekonomikas izaugsme tirdzniecības partnervalstīs solās būt līdzvērtīga pērnajam sniegumam, kas nozīmē noturīgu ārējā pieprasījuma kāpumu. Iespējas būs, bet jautājums, vai pietiks dukas, norāda ekonomiste.

Viņa skaidro, ka eksporta sniegums, vismaz Latvijā ražotām precēm, būs atkarīgs no tā, cik ļoti ražotājiem izdosies palielināt jaudas, kā arī risināt kvalificēta darbaspēka trūkumu. Labāk klāsies tiem, kas veiksmīgāk tiks galā ar šiem izaicinājumiem – bez investīcijām un ražīguma audzēšanas neiztikt. Gadā kopumā gaidāms, ka eksporta kāpums tomēr būs lēnāks nekā pērn.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2017. gada novembrī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,3 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 11,5 % vairāk nekā 2016. gada novembrī, tai skaitā preču eksporta vērtība bija par 15,3% un importa vērtība - par 8,3% lielāka.

Pērn novembrī Latvija eksportēja preces 1,1 miljarda eiro apmērā, bet importēja par 1,2 miljardiem eiro.

Ārējās tirdzniecības bilance uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā palielinoties līdz 47,8%. 2016. gada novembrī šis rādītājs bija 46,2%.

2017. gada vienpadsmit mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 23,26 miljardus eiro - par 2,66 miljardiem eiro jeb 12,9% vairāk nekā 2016. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 10,44 miljardus eiro (palielinājums par vienu miljardu eiro jeb 10,2 %), bet importa – 12,83 miljardus eiro (pieaugums par 1,69 miljardiem eiro jeb 15,2 %).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!