Foto: DELFI Reporter
Valdība šodien līdz nākamā gada vidum pagarināja termiņu, kurā jāievieš vienotā norēķinu sistēma pasažieriem ar atvieglojumiem.

Valdība uzdeva atbildīgajām institūcijām līdz šī gada 1. septembrim iesniegt starpziņojuma projektu par noteikumu ieviešanas risinājumu, tostarp informāciju par nepieciešamajām izmaiņām tiesību aktos un šo izmaiņu būtību. Savukārt gala ziņojums Ministru kabinetā jāiesniedz līdz 1. decembrim.

Līdz nākamā gada 1. februārim tika uzdots iesniegt noteikumu īstenošanai nepieciešamos tiesību aktu grozījumu projektus.

Lai gan Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atgādināja, ka jau iepriekš par šo jautājumu ir notikušas garas diskusijas, arī šajā valdības sēdē tādas turpinājās. Piemēram, Latvijas Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš pauda, ka šis jautājums jau ir par vērtībām. Viņam nešķiet pieņemami, ka īsā laika periodā būs jānoslēdz līgumi ar bankām, kā arī autobusos jāuzstāda banku termināļi, kas nozīmētu, ka autopārvadātājiem būs jāizvēlas tikai vienas bankas pakalpojumi.

Arī Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks skaidroja, ka, ja tiks nolemts, ka pakalpojumus sniedz tikai viena banka, visiem būs spiestā kārtā jāizvēlas šie pakalpojumi. Un tādā gadījumā liela daļa šo pakalpojumu neizvēlēsies un meklēs citas iespējas.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) aicināja izvērtēt iespēju par daudzbērnu ģimeņu iekļaušanu pakalpojuma saņēmēju lokā.

Nespējot nolemt par vienotu nostāju, Kučinskis piedāvāja ministriem balsot par lēmuma pieņemšanu. Balsojumā seši valdības locekļi, ieskaitot viņu pašu, bija par, viens bija pret un trīs balsojumā atturējās.

Iepriekšējā valdības sēdē Kučinskis atzina, ka ir gatavs dot vēl nedēļu laika, lai rastu kādus risinājumus, tomēr, pēc viņa teiktā, "brutālam spiedienam no pietuvinātiem cilvēkiem" tiks demonstrēta nepiekāpība.

Jau ziņots, ka vienoto sistēmu, kas nodrošinās pasažieru ar atvieglojumiem uzskaiti sabiedriskajā transportā, ieviesīs tikai no 2017. gada vidus, tomēr pagaidām nav skaidrs konkrēts risinājums. Pārresoru koordinācijas centrs bija rosinājis, ka bankām pašām būs jāveido sistēma, kas nodrošinās uzskaites sistēmas darbību, tomēr konkrēts risinājums vēl nav guvis atbalstu valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!