Foto: LETA

Lielveikalu tīkla "Iki" un "Cento" operators SIA "Palink" saistībā ar medijos publiskotajiem uzņēmuma kreditoru sarakstiem iesniedzis sūdzību Maksātnespējas administrācijai par administratores Gundegas Rozmisas veiktajām aktivitātēm uzņēmuma maksātnespējas procesā, informē uzņēmuma pārstāve Velga Ozola.

"Palink" esot pamats uzskatīt, ka administratore ir pārkāpusi savas pilnvaras, prettiesiski izplatot uzņēmuma komercnoslēpumu.

Izskatot 28.februārī publiskotajā sarakstā norādīto kreditoru nosaukumus un uzrādīto prasījumu apmēru struktūru, "Palink" esot secinājusi, ka "šāds saraksts nevar būt vienkāršs kādu trešo personu izdomājums vai minējums". "Saraksta saturs liek domāt, ka to ir gatavojusi tikai maksātnespējas administratore Gundega Rozmisa, kurai bija piekļuve pie visiem SIA "Palink" grāmatvedības un uzskaites dokumentiem, kā arī iesniegtajiem kreditoru prasījumiem," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Palink" uzskata, ka kreditoru prasījumu saraksts varēja nonākt trešo personu rīcībā tikai un vienīgi pašas administratores iespējams nelikumīgu darbību rezultātā, jo tikai administratoram ar likumu piešķirtas ekskluzīvas tiesības sagatavot kreditoru prasījumu reģistru. "Palink" uzskata, ka Rozmisa, klaji ignorējot Maksātnespējas likumā noteiktās normas, ir darījusi zināmu trešajām personām pašas sagatavotu SIA "Palink" kreditoru prasījumu reģistru.

Uzņēmums norāda, ka "šī nav pirmā reize, kad Rozmisas darbību dēļ tiek izpausta "Palink" komercnoslēpumu saturoša informācija". "Iepriekš administratore ir publiski masu medijos izpaudusi informāciju par skaidras naudas inkasācijas kārtību "Iki" un "Cento" veikalu tīklos un tās izmaksām, inkasācijas biežumu un skaidras naudas atlikumu apjomiem veikalos. Šāda informācija ir atzīstama par konfidenciālu un komercnoslēpumu saturošu," norāda "Palink".

Tāpat uzņēmums uzskata, ka Rozmisa savas darbības laikā veikusi "virkni nepamatotu aktivitāšu", piemēram, radījusi papildu vairāk nekā 100 tūkstošu latu tēriņus, parakstot dažādus pakalpojumu līgumus papildu jau eksistējošiem. Kā piemēru "Palink" min līgumu par apsardzes pakalpojumiem, lai gan uzņēmumam jau bijis līgums ar apsardzes kompāniju. "Tāpat Gundegas Rozmisas pilnvarnieki regulāri izdarīja spiedienu uz kompānijas darbiniekiem, liekot lauzt līgumus ar esošajiem piegādātājiem, kā arī slēgt līgumus ar spiediena īstenotājiem zināmiem pakalpojumu sniedzējiem," teikts "Palink" paziņojumā.

Zīmīgs esot arī fakts, ka Rozmisas atalgojums maksātnespējas procesa laikā veidojot gandrīz tādu pašu summu, par kādu šis maksātnespējas process tikai ierosināts, norādīts paziņojumā. "Visu šo darbību kopums rada nepieciešamību izvērtēt administratores Gundegas Rozmisas rīcību SIA "Palink" maksātnespējas procesā un likumā noteiktajā kārtībā izskatīt attiecīgu sankciju par pieļautajiem pārkāpumiem piemērošanu," uzskata uzņēmums.

Jau ziņots, ka Senāts pēc prokuratūras protesta marta sākumā lems, vai atcelt spriedumu, ar kuru pasludināts "Palink" maksātnespējas process. Maksātnespēja tikmēr ir apturēta.Tiesā ar maksātnespējas pieteikumu vērsās privātpersona Sergejs Guščins, kuram cedētas atsevišķas būvkompānijas "Landekss" prasījuma tiesības pret "Palink". Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 5.janvārī nolēma pasludināt "Palink" par maksātnespējīgu.

"Palink" kategoriski noraidīja jebkādas "Landekss" prasības un pauda uzskatu, ka nav nekāda tiesiska pamata pirms galīgā tiesas lēmuma minētajā strīdā izvirzīt apgalvojumus, ka "Palink" nav izpildījis parādsaistības pret "Landekss" vai tā cesionāriem. Savukārt "Landeksa" pārstāvji norādīja, ka "Palink" ilgstoši nav norēķinājies ar trešajām pusēm par to padarīto darbu.

2010.gadā "Palink" strādāja ar 72,97 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās vairāk nekā divas reizes un bija 3,081 miljons latu, liecina "Lursoft" datubāzē publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

"Palink" ir dibināts 2003.gadā, un tā pamatkapitāls ir 60 miljoni latu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Lietuvas uzņēmums "Palink".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!