Foto: Publicitātes attēls
Pandēmijas ierobežojumi, attālināts darbs nav mazinājis biroju ēku attīstītāju optimismu un 2021. gada nogalē Rīgā ir sākta divu augstākās (A) klases biroju centru būvniecība, tostarp ir "Kapitel" īstenotais projekts "Elemental" un darījumu kompleksa "Verde" otrā ēka, ko realizē "Capitalica".

Abi šie projekti top Skanstē. "Colliers" apkopotā informācija liecina, ka būvniecības aktivitāte saglabājas augsta – top ap 110 tūkst. m2 A klases biroju telpu un ap 38 tūkst. m2 B klases biroju platību.

Savukārt 2021. gadā biroju platību piedāvājumu nav papildinājis neviens jauns projekts. Arī šā gada pirmajā pusgadā jaunumi pabeigtu jaunu biroju kompleksu veidolā nav gaidāmi. "Colliers" lēš, ka tas zināmā mērā veicina nomnieku interesi par tiem projektiem, kas vēl tikai top, tādējādi, iespējams, varētu palielināties nomas priekšlīgumu slēgšana.

Kompānijas provizoriskie aprēķini par iznomāšanas aktivitāti 2021. gadā liecina, ka notikuši darījumi, kuros 52 tūkst. m2 biroju telpu atraduši jaunus iemītniekus, kas ir būtiski vairāk par iepriekšējiem gadiem, kad vidējais rādītājs bijis ap 35 tūkst. m2. 37% no darījumiem attiecas tieši uz nomas priekšlīgumiem.

Nomas cena jaunajos projektos ir augstāka nekā esošajos biroju centros, tiesa, sagaidāmie maksājumi par pakalpojumiem tajos varētu būt zemāki, kas objektiem-jaunpienācējiem ir priekšrocība energoresursu cenu kāpuma apstākļos. Tādējādi "Colliers" pieļauj, ka uzņēmumi un organizācijas, kas šobrīd strādā vecākās ēkās ar zemāku energoefektivitāti, kuru līgumos nav paredzēta indeksācijas ierobežojumi, varētu apsvērt telpu maiņu, lai samazinātu kopējos izdevumus un uzlabotu darba apstākļus.

"Colliers" prognozē, ka šogad būs gana labi pieprasīti mazāki un vidēja lieluma biroji, jo daudzi uzņēmumi varētu ieviest dažādus strādāšanas hibrīda modeļus. B klases ēku īpašnieki tās varētu pārbūvēt, pielāgot alternatīviem konceptrisinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!