Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Covid-19 krīze ekonomikā būtiski mainījusi darba tirgus apstākļus. Neskatoties uz to, ka kopumā gan Latvijā, gan mūsu eksporta tirgos ekonomikas sāk samazināties, triecienu visi neizjūt vienādi. Protams, pirmajās līnijās atrodas un vissmagāk cieš uzņēmumi, kuru darbība praktiski ir apstājusies – tūrismā, viesmīlības nozarē utt. Vienlaikus pēc ilgtermiņa algu kāpuma un bezdarba samazinājuma Latvijā pozīcijas ir mainījušās darba devēju un darba ņēmēju starpā, vismaz īstermiņā noteikti. Darba tirgus ir kļuvis labvēlīgāks darba devējiem. Tāpat notiek "cīņa" starp uzņēmumiem un patērētājiem par nesaņemtajiem pakalpojumiem un precēm iemaksāto naudu atgūšanu un iespējamiem ekvivalentiem. Turklāt ekonomistu aplēses liecina, ka sabiedriskā sektora darbinieki, atšķirībā no privātā, finanšu ziņā pagaidām būtiski nejutīs krīzes atbalsi.

Darba tirgus darba ņēmējiem zīmējas drūmās krāsās. Ekonomisti prognozē, ka bezdarbs vēl turpinās kāpt. Uzņēmēju aptaujas liecina, ka darbaspēka trūkums vairs nav būtiska problēma, un tā ir pozitīva ziņa tiem uzņēmējiem, kas krīzē atraduši jaunas attīstības iespējas. Līdz ar to darba tirgus kļūst labvēlīgāks darba devējiem.

Ne visi var izmantot situāciju

Reģistrētais bezdarbs maijā Latvijā jau ir pārsniedzis 8%, savukārt faktiskais pat 9% un, skaitot klāt dīkstāves pabalstu saņēmējus, bezdarbs Latvijā ir sasniedzis 13%. "Swedbank" vecākā ekonomiste Agnese Buceniece norāda, ka bezdarbnieku skaits un nepilnu darba laiku strādājošo skaits ir palielinājies. Tomēr atšķirībā no iepriekšējās krīzes ir pieejams valsts atbalsts – citiem lielāks, citiem mazāks, tas ierobežo bezdarba kāpumu. Algas pirmajā ceturksnī vēl noturēja diezgan labu pieaugumu, proti, vidējā bruto alga palielinājās par 6,6%, salīdzinot ar atbilstošo periodu gadu iepriekš. Tomēr bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš skaidro, ka šīs krīzes ietekme uz strādājošajiem ir ļoti nevienlīdzīga, un šobrīd bez darba vairāk ir palikuši relatīvi zemāk atalgotie strādājošie, piemēram, viesnīcu un restorānu nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!