Foto: F64

Līdz ar Baltijas valstu robežu atvēršanu kaimiņvalstu iedzīvotāji jūnijā aktīvi apmeklēja Latviju – par 43% vairāk nekā pagājušā gada jūnijā. Turklāt 11 reizes, salīdzinot ar šī gada aprīli, pieaudzis pirkumu skaits ar Lietuvā un Igaunijā izdotajām maksājumu kartēm, liecina "Citadeles" informācija par norēķiniem Latvijas POS terminālos.

Lietuvieši visbiežāk devušies uz Rīgu, Jūrmalu, Liepāju, Saldu un Daugavpili, savukārt igauņi – uz Rīgu, Valku, Jūrmalu, Valmieru un Siguldu.

Maija vidū, atverot Baltijas valstu robežas, atbildīgās institūcijas aicināja rūpīgi izvērtēt brauciena nepieciešamību, un tas atspoguļojās arī datos – maijā, salīdzinot ar aprīli, pirkumu skaits ar Lietuvas un Igaunijas maksājumu kartēm Latvijā pieauga trīs reizes. Maijā aktīvāki bija Igaunijas iedzīvotāji – četras reizes pieauga darījumu skaits ar Igaunijas un divas reizes ar Lietuvas maksājumu kartēm.

Līdzīgas tendences vērojamas arī Lietuvā – maijā, salīdzinot ar aprīli, maksājumi ar Latvijas un Igaunijas kartēm Lietuvā pieauga mazliet vairāk nekā divas reizes, bet jūnijā, salīdzinot ar aprīli, jau 15 reizes.

Arī jūnijā igauņi aktīvāk nekā lietuvieši izmantojuši iespēju doties uz Latviju – jūnijā, salīdzinot ar aprīli, teju 12 reizes pieaudzis pirkumu skaits ar Igaunijā un 10 reizes ar Lietuvā izdotām maksājumu kartēm. Savukārt, salīdzinot ar pagājušo gadu, šī gada jūnijā maksājumi Latvijā ar Igaunijā izdotajām kartēm pieauga par 47%, savukārt ar Lietuvā izdotām kartēm par 38%. Jāatzīmē, ka arī pagājušajā gadā igauņi bija aktīvāki Latvijas apceļotāji nekā lietuvieši. Turklāt igauņiem īpaši pieaugusi interese apmeklēt Lietuvu – jūnijā, salīdzinot ar aprīli, maksājumi ar Igaunijā izdotajām kartēm Lietuvā pieauguši 43 reizes.

Kopumā Lietuvu latvieši arvien apmeklē apmēram divas reizes biežāk nekā igauņi, liecina informācija par maksājumiem POS terminālos jūnijā. Latviešu interese par ceļojumiem uz Lietuvu ir liela – pirkumu skaits ar Latvijā izdotajām maksājumu kartēm jūnijā, salīdzinot ar aprīli, pieauga 11 reizes.

"Maksājumi par pirkumiem mūsu tirdzniecības vietās ar citās valstīs izdotām norēķinu kartēm ir viens no mobilitātes un tūrisma rādītājiem, un tas ir labs indekss, lai vērtētu Baltijas apceļošanas tendences. Aicinājums šīs vasaras tālos ārzemju ceļojumus aizstāt ar savas vai kaimiņvalsts apceļošanu ir sadzirdēts, un vasaras sākumā kaimiņvalstu iedzīvotāji aktīvi izmantoja iespēju apmeklēt Latviju. Vīrusa izplatība un ceļošanas ierobežojumi uz citām valstīm vai to atcelšana ietekmēs lokālo tūrismu Baltijas ietvaros, tomēr vasaras pirmais mēnesis liecina, ka interese par nelielajiem ceļojumiem uz kaimiņu valstīm ir salīdzinoši liela," norāda "Citadeles" karšu pieņemšanas un bankomātu pakalpojumu servisu vadītājs Ivo Ansbergs.

Interesanti atzīmēt, ka jūnijā igauņi 2,2 reizes biežāk nekā lietuvieši izņēma skaidru naudu no bankomātiem Latvijā un 1,5 reizes biežāk veica pirkumus ar kartēm Latvijas tirdzniecības vietās, liecina "Citadeles" informācija. Lietuvieši, ierodoties Latvijā, skaidru naudu no bankomātiem izņem reti – gan ārkārtējā situācijā, gan tālākajos mēnešos darījumu skaits ir līdzvērtīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!