Foto: DELFI

Tuvojas gada noslēguma svētku laiks, kad tradicionāli novērojams straujš kāpums patēriņā. Tomēr, ņemot vērā pandēmijas ietekmi un noteiktos ierobežojumus, ne visi tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji šogad var sagaidīt pirmspandēmijā ierasto Ziemassvētku "ražas laiku". Šobrīd mūs ietekmē daudzi mainīgi un arī vēl nezināmi faktori – finansiāls atbalsts vakcinētajiem iedzīvotājiem, ierobežojumi veikalos, pieaugušās energoresursu cenas un izmaksas par mājokli, straujā inflācija, noteiktu komponenšu deficīts. Portāls "Delfi Bizness" vērtē, kādus mēs varētu sagaidīt Ziemassvētkus tirdzniecībā un kuri būs lielākie ieguvēji svētku laikā.

"Covid-19 un ar to saistītie valdības ieviestie ierobežojumi vīrusa izplatības mazināšanai pēdējā pusotra gada laikā mainījuši teju ikkatra iedzīvotāja ikdienu, arī veidu, kā iepērkamies un svinam svētkus. Ņemot vērā pieņemtos lēmumus un tos, kas, iespējams, vēl sekos, arī šogad svētku svinēšana un gatavošanās tiem varētu atšķirties no jau nedaudz aizmirstās svētku kņadas," teic "Maxima Latvija" Analītikas departamenta direktore Jeļena Popjonoka.

"Tuvojas gada noslēguma svētku laiks, kad tradicionāli novērojams straujš kāpums patēriņā. Lieli "pīķi" pērn decembrī bija redzami elektronikas, grāmatu un luksusa preču tirdzniecībā, kā arī pārtikas iegādē. Visdrīzāk, šīs pašas nozares būs ieguvējas arī šogad," prognozē "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!