Foto: LETA

Ņemot vērā Eiropas Komisijas (EK) lēmumu, valdība otrdien paplašināja Āfrikas cūku mēra (ĀCM) riska zonu teritoriju Latvijā un Polijā, portālam "Delfi" pavēstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šā gada augustā Tukuma novada Smārdes pagastā konstatēja slimību mežacūkām tuvu pie pirmās ĀCM riska zonas, tādēļ grozījumi noteikumos paplašina pirmo un otro ĀCM riska zonu šajā apgabalā. Savukārt Gulbenes novada Stradu pagastā slimību konstatēja mājas cūkām, līdz ar to otrā ĀCM riska zona tiek pārveidota par trešo.

Grozījumi noteic, ka turpmāk pirmā riska zona noteikta arī Dobeles novada Bikstu, Zebrenes, Annenieku, Naudītes, Penkules, Auru un Krimūnu pagastā, bet savukārt Jaunbērzes pagastā tikai tai daļā, kas atrodas uz rietumiem no ceļa Nr. 98.

Pirmā riska zona papildus jau esošajai turpmāk būs Kandavas novada Vānes un Matkules pagastā, Talsu novada Abavas, Ārlavas, Īves, Ģibuļu, Laidzes, Lībagu, Lubes un Valdgales pagastā, tāpat Brocēnu, Dundagas, Jaunpils, Rojas un Tērvetes novadā.

Pirmā riska zona noteikta arī vairākās pilsētās – Dobelē, Sabilē, Stendē, Talsos un Valdemārpilī.

Savukārt Jelgavas novada Kalnciema un Līvbērzes pagasts no pirmās riska zonas kļūs par otro riska zonu, un papildus šai teritorijai būs arī vēl Valgundes pagasts. Tāpat par otro riska zonu kļūs Tukuma un Engures novads.

Otrā riska zona turpmāk būs arī Balvu novada Bērzkalnes, Bērzpils, Briežuciema, Krišjāņu, Lazdulejas, Tilžas, Vectilžas un Vīksnas pagastā, Gulbenes novada Druvienas, Lejasciema, Līgo, Lizuma, Rankas un Tirzas pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā.

Tāpat otrā riska zona tiks noteikta Dobeles novada Jaunbērzes pagasta daļā, kas atrodas uz austrumiem no ceļa Nr. 98, Mērsraga novadā, Kandavas novada Cēres, Kandavas, Zantes un Zemītes pagastā, Talsu novada Balgales, Ķūļciema, Laucienas, Strazdes, Vandzenes un Virbu pagastā.

Otrā riska zona tiks piešķirta arī Kandavai.

Trešā riska zonā turpmāk būs arī Balvu novada Balvu un Kubuļu pagasts, Gulbenes novada Beļavas, Daukstu, Galgauskas, Jaungulbenes, Litenes, Stāmerienas un Stradu pagasts un Rugāju novada Rugāju pagasts.

Arī Polija ir sniegusi informāciju Eiropas Komisijai par jaunākiem ĀCM saslimšanas gadījumiem mājas cūkām Visoke Mazoveckas, Bjalskas un Semjatičes apriņķī, tādēļ grozījumi noteikumos paplašina pirmo un trešo zonu Polijā, piebilst ZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!