Investējot 2,4 miljonus eiro, uzsākti būvniecības darbi vienā no lielākajiem daudzdzīvokļu ēkas renovācijas programmas projektiem Rīgā Vidrižu ielā 4. Deviņstāvu nama ar 140 dzīvokļiem būvdarbus plānots pabeigt decembrī.

Projekta kopējās izmaksas ir 2,4 miljoni eiro, no kuriem 1,25 miljoni ir bankas Citadele finansējums, savukārt 1,15 miljoni ir attīstības finanšu institūcijas ALTUM grants Eiropas Savienības (ES) daudzdzīvokļu māju atjaunošanas programmas ietvaros.

Projekta ietvaros tiek siltināta 1981. gadā celtās ēkas fasāde, jumts un pagrabstāvs, kā arī veikta logu un koplietošanas telpu durvju nomaiņa. Tāpat tiek mainīti karstā un aukstā ūdens vadi, kanalizācijas stāvvadi un ventilācijas un apkures sistēmas, kā arī radiatori. Kā liecina ekspertu aplēses, pēc renovācijas darbu pabeigšanas ēkas vidējais apkures patēriņš gada griezumā tiks samazināts vairāk nekā uz pusi - no 1 041 002 uz 466 283 kilovatstundām.

Ņemot vērā darbu apjomus un vēlmi pašiem būt aktīviem procesa dalībniekiem, iedzīvotāji izšķīrušies par labu biedrības nodibināšanai, kas ļāvis pašiem izvēlēties sadarbības partnerus. "Aptaujājām lielākās bankas un veicām salīdzinājumu piedāvātajos finansēšanos nosacījumos, vienlaikus vērtējot arī sadarbības aspektu, jo saistību ilgums tomēr ir 15 gadi. Esam gandarīti par līdzšinējo komunikāciju un atsaucību, risinot dažādus organizatoriskus jautājumus," saka "Vidrižu 4" biedrības valdes loceklis Jānis Asaris.

"Ēku renovācija un energoefektivitātes celšana ir lielisks veids kā uzlabot iedzīvotāju dzīves apstākļus, samazināt siltumenerģijas patēriņu un izmaksas, kā arī veicināt pilsētvides ilgtspēju," atzīst Guntis Mincis, bankas "Citadele" vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs. "Mājas Rīgā ir salīdzinoši lielākas, kas bieži nozīmē, ka ir sarežģītāk savākt nepieciešamo dzīvokļu īpašnieku atbalstu, lai pieteiktos daudzdzīvokļu māju renovāciju atbalsta programmā. Tāpēc liels gandarījums, ka ēkas Vidrižu ielā dzīvokļu īpašnieki spējuši vienoties un Rīga top skaistāka un videi draudzīgāka."

Šīs mājas renovācija sākta jau 2016. gada vasarā, kad ēkas apsaimniekotājs piedāvājis veikt logu nomaiņu koplietošanas telpās, savukārt dzīvokļu īpašnieku sapulcē nospriests, ka nepieciešama ne tikai logu nomaiņa, bet visaptverošs remonts. Tika izveidota iniciatīvas grupa sešu cilvēku sastāvā, pārstāvot visas kāpņu telpas. "Sākums bija sarežģīts, jo nācās apstaigāt visus dzīvokļus un nodarboties ar skaidrojošo darbu, lai varētu uzsākt renovācijas izpēti, veikt energoauditu un saprast projekta kopējās izmaksas. Lielais vairums īpašnieku savās domās bija racionāli un vēlējās parūpēties par savu īpašumu ar mērķi dzīvot sakārtotā un energoefektīvā mājā. Veicām detalizētus aprēķinus par potenciālās renovācijas ietekmi uz īpašnieku maksājumiem, un tas bija par pamatu dzīvokļu īpašnieku viennozīmīgai vēlmei projektu virzīt tālāk," stāsta "Vidrižu 4" biedrības valdes loceklis Māris Puriņš, atklājot, ka viņu pozitīvais piemērs licis arī kaimiņiem sākt rosīties un izrādīt interesi par iespējām renovēt savu blakus esošo daudzdzīvokļu namu.

Būvdarbus objektā veic SIA "Pro Dev", bet projekta autoruzraudzību nodrošina SIA "Siltie Nami".
"Citadele" pēc aktīviem ir otrā lielākā banka Latvijā. "Citadele grupa" tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!