Foto: Rīgas ūdens

Ieguldot aptuveni 2,6 miljonus eiro, bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva" pabeigta divu notekūdeņu pirmreizējo nostādinātāju pārbūve, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā "Rīgas ūdens".

Nostādinātāju ekspluatācijas termiņš ir aptuveni 50 gadu, un tas strauji tuvojās beigām. Projekta laikā atjaunotas nostādinātāju betona konstrukcijas, sarūsējušās metāla konstrukcijas nomainītas pret nerūsējošā tērauda materiāliem, izbūvēti jauni skrēperi, kā arī veikti citi tehnoloģiskie uzlabojumi.

Šie nostādinātāji ir nozīmīgs posms "Daugavgrīvā" veikto notekūdeņu attīrīšanas ķēdē. Notekūdeņi no pilsētas sākumā pa diviem kanalizācijas spiedvadiem nokļūst attīrīšanas iekārtu pieņemšanas kamerā, pēc tam – mehāniskajās restēs, ar kuru palīdzību tiek atdalīts rupjais piesārņojums (plastmasas iepakojums, gumijas izstrādājumi u.tml.), tad – smilšu ķērājos, no kuriem tālāk primārajos nostādinātājos, kur noslēdzas notekūdeņu mehāniskās attīrīšanas posms.

Šajos dzelzsbetona baseinos notiek notekūdeņos atlikušo un vēl neizšķīdušo suspendēto vielu nostādināšana, lai pēc tam tos varētu novirzītu uz aerācijas baseiniem, kur ar aktīvo dūņu palīdzību notiek notekūdeņu bioloģiskā attīrīšana.

Kopumā Bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva" ir 16 notekūdeņu nostādinātāji – seši pirmreizējās un desmit otrreizējās. Pašlaik jau uzsākta viena notekūdeņu otrreizējā nostādinātāja pārbūve, ko plānots pabeigt 2019. gadā. Šo darbu izmaksas ir aptuveni 1,6 miljoni eiro. Notekūdeņu attīrīšanas un dūņu apsaimniekošanas optimizācijas projekta ietvaros plānots pakāpeniski rekonstruēt visus 16 pirmreizējos un otrreizējos nostādinātājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!