Foto: DELFI Aculiecinieks
Preiļu novada dome plāno ņemt aizņēmumu 492,9 tūkstošu eiro apmērā, lai atjaunotu Preiļu pili, pastāstīja domes finanšu analītiķe Broņislava Savicka.

Viņa norādīja, ka pašvaldības budžetā pils atjaunošanai līdzekļu neesot un, ja radīsies papildu izdevumi, vajadzēs ņemt vienu aizņēmumu. Par aizņēmuma ņemšanu novada domes sēdē plānots lems piektdien, 18.decembrī.

Vienlaikus viņa pauda, ka Preiļu pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Arī katrs elements atsevišķi - pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks - ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Preiļu novada būvvaldes vadītājs Andrejs Anins skaidroja, ka pilij nepieciešams veikt iesaldēšanas darbus - nostiprināt pamatus, novērst defektus un atjaunot fasādi, atjaunot pils jumtu un kāpnes, kā arī ierīkot āra apgaismojumu. "Plānots atjaunot visu vēsturisko fasādes veidolu. Logus gan vēl nemainīsim, pagaidām tikai atjaunosim tīri tikai to "kastīti"," sacīja Anins, piebilstot, ka atjaunošanas darbi varēti tikt veikti nākamgad.

Taujāts par tālākiem darbiem Anins sacīja, ka plāni esot, bet nekas konkrēts pagaidām vēl neesot zināms.

Preiļu pils un parka rekonstrukcijas tehnisko projektu 2005.gadā izstrādājusi kompānija "AIG", bet 2015.gadā aktualizēts tehniskā projekta pirmās kārtas būvprojekts un veikta iepirkuma procedūra būvdarbu veikšanai.

Pils kā arhitektūras pieminekļa galvenā šā brīža vērtība ir tās apmērs un fasādes, kā arī iekštelpu vēsturiskās plānojuma struktūras elementi ar sienu apdari. Viduslaikos Preiļu novads ar pili piederēja Livonijas ordenim, bet kopš 1382.gada - barona fon Borha dzimtai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!