Foto: Facebook, Siguldas novada pašvaldība

Stabilizējoties epidemioloģiskajai situācijai, 2021. gadā pēc pārbūves un restaurācijas durvis apmeklētājiem vērs Siguldas Jaunā pils, informē Siguldas novada pašvaldība.

Pilī tiks iekārtota ekspozīcija par Siguldas un Jaunās pils vēsturi, piedāvājot apmeklētājiem izzināt ne tikai mākslas priekšmetus un pils interjeru, bet arī interesantus faktus par pils izveidi, attīstību, tās saimniekiem dažādos laikos.

Ekspozīcijā pilnvērtīgi tiks atspoguļoti visi Siguldas Jaunās pils pastāvēšanas posmi un iesaistītās personības, īpaši uzsverot to laika periodu, kas ļoti nozīmīgs ēkas izveidošanai par kultūrvēsturisko arhitektūras pieminekli (20. gs. 20.–30. gadi). Veidojot ekspozīciju, liels izaicinājums ir panākt, ka tā respektē un izceļ pils unikālo interjeru un tajā esošos mākslas darbus.

Lai ekspozīciju iekārtotu, Siguldas novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar SIA "DD studio", kas vairākās ēkas pirmā un otrā stāva telpās, kā arī torņa trešajā stāvā izvietos atraktīvus informācijas nesējus. Tie atspoguļos svarīgākos faktus par pili un par to, kāda bija pils un tās vairāku paaudžu īpašnieku loma Siguldas attīstībā un tapšanā par apkaimes centru. Akcentēta tiks pils pārbūve 20. gs. 20.–30. gados, kad pils tika izveidota par valstiski nozīmīgu kultūras centru un Latvijas garīgās inteliģences tikšanās vietu.

Siguldas Jaunās pils apmeklētāji varēs uzzināt arī par pils tapšanas pirmsākumiem, par Siguldas kā apdzīvotas vietas rašanos un augstmaņu atpūtas vietu iesākumā tikai vasaras sezonās.

Veidojot ekspozīciju, tiek apkopota informācija par pils dažādajiem saimniekiem – īpašs veltījums senākajai pils vēstures daļai – tiem cilvēkiem, kuri atbildīgi par "pamatakmeni", kā arī tiem, kas pili uzturēja "dzīvu" arī laikā starp Pirmo un Otro pasaules karu. Informācija tiek apkopota arī par pils būvniecībā iesaistītajiem profesionāļiem – arhitektiem, māksliniekiem, atsevišķu ekspozīcijas daļu veltot izcilam latviešu valodniekam, publicistam, pedagogam, tautas garīgās atmodas veicinātājam Kronvaldu Atim. Pilī atdzīvosies arī vairāki nostāsti, kuriem bijusi sava loma un nozīme vēsturē.

Apkopotie vēstures avoti (rakstītās liecības un vizuālie materiāli) tiks veidoti tā, lai būtu saistoši ne tikai apmeklētājiem ar iepriekšējām kultūrvēsturiskām zināšanām, bet arī apmeklētājiem, kuros jārada vēlme iepazīt un izzināt Siguldu ar tādiem izteiksmes līdzekļiem, kas saprotama plašākai auditorijai, vienlaicīgi radot emocionāli pozitīvu pārdzīvojumu un paplašinot zināšanas. Ekspozīcija būs piemērota gan Latvijas, gan ārvalstu apmeklētājiem. Tā būs pilnvērtīga arī tajā aspektā, ka faktus būs iespējams izzināt, izmantojot savas maņas, tādējādi apmeklētājiem tiks nodrošināta aktīva līdzdarbošanās – būs aplūkojami interaktīvi eksponāti, vides digitālās rekonstrukcijas u.tml., kas papildinās kultūrvēsturiskās liecības ar mūsdienīgiem tehnoloģiskiem risinājumiem. Jāatzīmē, ka ekspozīcija tiek veidota pilnvērtīga, tomēr paredzams, ka nākotnē tā var tikt papildināta.

Jau ziņots, ka Siguldas Jaunā pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas pēc Pirmā pasaules kara Latvijas Republikas neatkarības laikā pēc arhitekta Alfrēda Birkhāna veiktā pārbūves projekta tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 1937. gada pārbūves projekta laikā pilī tika izveidots unikāls nacionālā romantisma interjers, kuru izdevies saglabāt līdz mūsdienām, tādējādi atbilstoši objekta arhitektūras kvalitātes prasībām iespēju robežās atjaunotas un saglabātas ēkas nesošās konstrukcijas, plānojuma struktūra, kā arī fasādes, interjers un apdare.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 5,9 miljoni eiro. Daļu no izmaksām – 499 999,50 eiro – sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 395 932,19 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums ir 143 647,74 eiro. Remontdarbiem noslēdzoties, ēkā būs pieejama arī Svētku zāle, kurā norisināsies laulību ceremonijas, kā arī telpas dažādiem kultūras pasākumiem, semināriem un mākslinieku izstādēm.

Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470,86 kg CO2/gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!