Foto: Publicitātes foto

Kūdras ieguves un kūdras produktu ražošanas uzņēmums SIA “Laflora”, paplašinot darbību Daugavpils novadā, iecerējis būvēt kūdras produktu ražotni Nīcgales purvā. Plānotās investīcijas ražotnes izveidē sasniedz aptuveni 5 miljonus eiro un tā nodrošinās ap 25 jaunām darbavietām, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Daugavpils novada Nīcgales pagastā esošo Nīcgales purva kūdras ieguves atradni uzņēmums "Laflora" apsaimnieko jau vairāk nekā 20 gadus, bet 2017. gadā kūdras ieguves platība tika paplašināta, sasniedzot 308 hektārus. Tādējādi tuvākajos 2-3 gados kūdras ieguves apjoms Nīcgales purva atradnē dubultosies un būs aptuveni 200 tūkstoši kubikmetru kūdras gadā.

Līdz šim uzņēmums iegūto kūdru ar autotransportu pārvadāja uz "Laflora" kūdras pārstrādes ražotni Jelgavas novadā. Taču kūdras ieguves apjoma palielināšanās, kā arī nemitīgi pieaugošās transporta izmaksas, kas rodas pārvadāšanas procesā, likusi izvērtēt iespējas organizēt kūdras produktu – kūdras substrātu un frakcionētās kūdras produktu – ražošanu uz vietas Nīcgales pagastā, līdzās kūdras ieguves vietai.

Ražotnē plānota arī jaunu, inovatīvu produktu attīstīšana un ražošana, piemēram, celtniecībā pielietojami materiāli - siltumizolācijas materiāli no kūdras, kūdras krāsa un špaktelēšanas masas.

Iecerēts, ka kūdras ražotne darbu varētu sākt 2022. gada nogalē. "Laflora" vadītājs Uldis Ameriks norāda, ka šī iecere sakritīs ar nepieciešamību atkopt valsts ekonomiku pēc vīrusa izraisītās krīzes.

Iecerēts Nīcgales purvā veikt arī vēja monitoringu, lai izvērtētu iespējas nākotnē jauno ražotni nodrošināt ar vēja elektroenerģiju, izveidojot purvā vēja parku.

"Laflora" darbinieku skaits kūdras ieguves sezonā 2019. gadā Daugavpils novada Nīcgales purvā bija 62 nodarbinātie, kuri, galvenokārt, ir Daugavpils novada iedzīvotāji. Kopumā uzņēmums nodarbina ap 245 pastāvīgos darbiniekus, kam ik gadu kūdras ieguves sezonas laikā pievienojas vēl ap 180 sezonas darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!