Foto: LETA

Finanšu piramīdas veidotāja MMM pārstāvim piemērots 200 latu administratīvas sods par darbību bez licences, pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Viņa informēja, ka atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtajai informācijai kādas bankas klientam, kurš ir MMM pārstāvis, ir piemērots administratīvais sods 200 latu apmērā par darbību bez licences un viņa konti ir bloķēti. "Turpinot minētās darbības, šai personai būs jāatbild arī par kriminālu pārkāpumu. Jo, ja kāds riskē kaut ko tādu darīt atkārtoti, viņu var saukt pie kriminālatbildības," teica Upleja.

Tāpat Upleja pastāstīja, ka no policijas saņemta informācija, ka neviens no plānotajiem MMM birojiem tā arī nav sācis darbību.

"FKTK jau ir aktīvi darbojusies savas kompetences ietvaros, veicot plašu skaidrojošo darbu visos ietekmīgākajos masu saziņas līdzekļos, tostarp sociālajos tīklos, kas aptvēruši gan latviešu, gan krievu valodas auditoriju. Un ir pamats domāt, ka Latvijas iedzīvotāji tagad ir labāk sagatavoti, lai neļautos šādiem apšaubāmu ieguldījumu kārdinājumiem. Tādēļ pretēji izskanējušajam viedoklim pašlaik nav pamata apgalvot, ka daudz Latvijas iedzīvotāju ir iesaistījušies Latvijā reklamētajā finanšu piramīdā," klāstīja Upleja.

VID aģentūrai BNS pavēstīja, ka, pamatojoties uz FKTK iesniegumu Valsts policijai un uz šā iesnieguma pamata Valsts policijas veikto pārbaudi un sastādīto administratīvo protokolu, VID ir piemērojis administratīvo sodu kādai fiziskai personai par komercdarbību bez reģistrēšanas vai bez speciālās atļaujas jeb licences, izziņas vai atļaujas un komercdarbības veikšanu, pārkāpjot speciālajā atļaujā, izziņā vai atļaujā minētos nosacījumus.

Vienlaikus VID pārstāvji norādīja, ka likums aizliedz VID paust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, tādēļ nedrīkst identificēt fizisko personu, kam piemērots minētais administratīvais sods.

FKTK pērn decembra beigās ziņoja par kompānijas "MMM–2011" nelicencētu pakalpojumu sniegšanu Latvijā un aicināja iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju. "MMM–2011" nelicencēto pakalpojumu reklāmu bija izvietojis Latvijas teritorijā, tostarp sabiedriskā transporta līdzekļos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt naudas līdzekļus šajā uzņēmumā.

Ziņots arī, ka 90.gados Sergejs Mavrodi agresīvās reklāmas kampaņās telekanālos aicināja Krievijas iedzīvotājus noguldīt naudu finanšu shēmā MMM, solot līdz 3000% lielu peļņu. Kompāniju MMM tiesa atzina par bankrotējušu 1997.gadā. 2007.gada 28.aprīlī Mavrodi tika piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods, bet par tā pirmo dienu tika uzskatīts aizturēšanas datums – 2003.gada 31.janvāris, un viņš no ieslodzījuma tika atbrīvots jau tā paša gada maijā. Mavrodi bija izvirzītas apsūdzības par finanšu krāpniecību, kuras dēļ noguldītāji zaudēja summu, kas līdzvērtīga vairāk nekā 50 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!