Foto: Shutterstock
Par Eiropas stratēģisko investīciju fonda (EFSI) līdzekļiem jeb tā dēvētā Junkera plāna naudu Baltijas valstīs lielākā interese ir no maziem un vidējiem (MVU) uzņēmumiem, intervijā teica Eiropas Investīciju bankas (EIB) padomnieks investīciju politikas jautājumos Tomass Šmits (Thomas Schmidt).

"Interese ir. Mēs runājam par EFSI, bet vārds fonds šajā nosaukumā ir nedaudz maldinošs, jo pamatā tās ir Eiropas Komisijas garantijas EIB finansējumam ar paaugstinātu riska toleranci, lai mobilizētu investīcijas. Par šo iespēju mēs redzam interesi visā Eiropā un šeit Baltijas valstīs pilnīgi noteikti to var teikt par mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un attīstības banku "Altum", kura sadarbojas ar mūsu meitas organizāciju Eiropas Investīciju fondu (EIF)," teica Šmits.

Viņš atzīmēja, ka interese ir arī no komercbanku puses. "Jāatgādina, ka martā Eiropas Investīciju fonds un Somijas banka "OP Corporate Bank" (iepriekš"Pohjola bank") parakstīja garantijas līgumu, kas ļaus turpmāko divu gadu laikā 150 miljonu eiro apmērā kreditēt Somijas un Baltijas valstu novatoriskos MVU. Tādējādi "OP Corporate Bank" varēs izmantot EFSI sniegtās iespējas visās valstīs, kurās tā strādā, tostarp Latvijā," norādīja EIB padomnieks.

Jau vēstīts, ka investīciju plāna Eiropai galvenais mērķis ir likvidēt šķēršļus investīcijām, nodrošinot redzamību un tehnisko palīdzību investīciju projektiem, kā arī lietpratīgāk izmantot jaunos un līdzšinējos finanšu resursus. Eiropas Investīciju banka lēš, ka līdz 2016. gada februārim ESIF jau ir devis vairāk nekā 60 miljardu eiro vērtas investīcijas Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!