Foto: DELFI

Par turpmāko rīcību ar SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" valsts kapitāldaļām lems jaunā valdība, informē Privatizācijas aģentūrā (PA).

Pagājušā gada 20. novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma "TeliaSonera" un līdz šā gada 22. janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi.

PA informēja, ka vēstulē "TeliaSonera" Latvija sniegusi ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) atbildi, ka patlaban Latvijā tiek veidota jauna valdība un tik būtisks jautājums, kas skar turpmāko LMT un "Lattelecom" attīstību, būs jaunās valdības dienaskārtībā.

Patlaban PA turpina strādāt pie saņemtajiem "TeliaSonera" priekšlikumiem, kas tiks skatīti Ministru kabinetā. Pēc valdības lēmuma pieņemšanas "TeliaSonera" tiks informēta par Latvijas viedokli LMT un "Lattelecom" turpmākās pārvaldības jautājumos.

Jau ziņots, ka Latvijai līdz šā gada 22. janvārim bija jāpaziņo "TeliaSonera" par izvēlēto stratēģiju un vēlamo darījuma scenāriju attiecībā uz LMT un "Lattelecom".

"TeliaSonera" piedāvājums iekļāva trīs scenārijus abu uzņēmumu apvienošanai. Pirmais scenārijs paredz, ka abu uzņēmumu kapitāldaļas nopērk "TeliaSonera", uzņēmumi tiek apvienoti un integrēti "TeliaSonera" grupā, bet kabeļu infrastruktūra paliek valsts rīcībā.

Otrā scenārija gadījumā abu uzņēmumu daļas nopērk valsts, kam seko to apvienošana, bet trešā scenārija gadījumā "TeliaSonera" iegūst apmēram 54% kapitāldaļu apvienotajā uzņēmumā, bet valsts - 46%. Notiek valsts daļu konsolidācija. Šajā piedāvājumā netiek noteikts kabeļu infrastruktūras risinājums.

Kā ziņots, 2015. gada martā valdība vienojās atjaunot darba grupu trīs ministru - ekonomikas, satiksmes un finanšu - sastāvā, lai risinātu jautājumus saistībā ar valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām "Lattelecom" un LMT. Tāpat darba grupai pievienojās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Pagājušā gada decembrī ministru darba grupa lēma, ka par valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām uzņēmumos "Lattelecom" un LMT būs jālemj nākamajai valdībai, pēc ministru darba grupas sēdes stāstīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

"Tā kā "Lattelecom" un LMT apvienošana ir svarīgs jautājums, darba grupa lēma, ka par to nevar spriest aizejošā valdība, tāpēc šis uzdevums būs jārisina nākamajai valdībai," informēja Reizniece-Ozola un pauda cerību, ka nākamā valdība lēmumu pieņems.

"Lattelecom" ir viens no lielākajiem Latvijas telekomunikāciju uzņēmumiem, kurš pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam "TeliaSonera" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). 2014.gadā uzņēmums apgrozīja 165 miljonus eiro, bet nopelnīja 30,3 miljonus eiro.

LMT dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma daļu pieder "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - valstij piederošajam "Latvijas Valsts radio un televīzijas centram" (LVRTC) un 5% - Latvijas valstij. Uzņēmums pērn apgrozījis 144 miljonus eiro, bet nopelnījis 19,5 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!