Ukrainas konflikta sekas sūri izbaudījušais farmācijas milzis Grindeks cenšas pārliecināt Pasaules Antidopinga aģentūru (PAA) izņemt medikamenta "Mildronāts" sastāvā esošo meldoniju no aizliegto vielu saraksta, tā kompānijas pārstāvji apliecinājuši laikrakstam "Dienas Bizness".

Tāpat laikraksts vērtē, ka, iespējams, tieši globālo farmācijas grandu spiediens ir mudinājis PAA iekļaut sportistiem aizliegto vielu sastāvā meldoniju.

"Līdz ar sponsoru finansēm, reklāmu budžetu, sporta apģērba, apavu un aprīkojuma ražošanu, kā arī specializētās pārtikas, pārtikas bagātinātāju un saistītās farmācijas interesēm globālā sporta pasaule kopumā ir milzīga daudzmiljardu industrija. Auditorkompānija PwC lēš, ka pērn sporta tirgus kopējie ienākumi bijuši virs 145 miljardi ASV dolāru, un tiem ir tendence augt vidēji par 3,7% gadā. Saprotams, arī iesaistīto spēlētāju likmes ir augstas, tomēr augstākā no tām ir pašu galveno varoņu – sportistu – veselība un labklājība, kas biznesa interešu dēļ diemžēl nereti tiek aizstumta otrajā vai vēl zemākā vietā," publikācijā raksta "Dienas Bizness".

"Protams, esam sarūgtināti, ka pēc mūsu sniegtajiem argumentiem, pierādījumiem un pamatojumiem, mildronāts ir iekļauts sportistiem aizliegto vielu sarakstā, jo, pamatojoties uz padziļinātu izpēti, uzskatām, ka meldonijam šajā sarakstā nav jābūt. Taču mildronāta iekļaušana sarakstā nekādā mērā neietekmē faktu, ka tas ir kvalitatīvs, drošs un efektīvs preparāts," intervijā laikrakstam vērtē AS "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Kompānijas vadītājs atturas spriest par šā notikuma ietekmi uz uzņēmuma tēlu.

Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, kurš savulaik piedalījies mildronāta izgudrošanā, laikrakstam saka, ka pirms vairākiem gadiem pēc PAA lūguma ir rakstiski izskaidrojis meldonija iedarbību. Zinātnieks uzskata, ka aģentūra tolaik bijusi saprotoša, "ka tas nav nekāds dopings, un ar dopingu tam vispār nav nekāda sakara. Kas ir noticis pa vidu, ir grūti pateikt".

Viņš gan intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda uz niansi, ka PAA meldoniju tehniski nav iekļāvusi "dopinglistē" jeb nav tieši definējusi to par dopingu, bet gan par sportistiem aizliegtu vielu. "Viņu pamatojums bija visai absurds, tomēr reizē arī tehniski saprotams – ka viņi tur iekļauj visus medikamentus, kas šā vai tā iedarbojas uz metaboliskajiem jeb vielmaiņas procesiem organismā. Arguments bija tāds – acīmredzot efekts tam medikamentam ir, jo daudzi sportisti to lieto. No zinātniskā viedokļa tās ir absolūtas muļķības, jo farmakoloģiska iedarbība uz cilvēka spēju izmaiņu ir atzīstama par pamatotu tikai tad, ja ir attiecīgi pierādījumi. Jo mēs dzīvojam pierādījumos un nevis lobiju viedokļos balstītas medicīnas laikā."

"Nevar pasludināt, ka, lūk, šim preparātam ir tāda un tāda iedarbība – tam ir vajadzīgi pierādījumi. Bet pierādījumus var gūt tikai dubulti randomizētā daudzcentru pētījumā ar placebo pielietojumu, kas mildronāta gadījumā nav noticis," laikrakstam "Dienas Bizness" skaidro Kalviņš.

Ziņots, ka meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma "Grindeks" ražoto un izplatīto zīmolu "Mildronāts". Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors "Mildronāts" ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

PAA aizliegto vielu sarakstā Latvijā ražoto medikamentu meldoniju jeb "Mildronātu" aizliegtajā sarakstā iekļāva pērnā gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!