Foto: Pixabay
Laba biznesa ideja vēl nav garants tam, ka bizness patiešām izdosies, pats galvenais, lai jaunais uzņēmējs "deg" par savu ideju. Diezgan drošus panākumus šobrīd var solīt pārdomātām biznesa idejām tehnoloģiju jomā.

"Mūsu uzkrātā pieredze liecina, ka laba biznesa ideja vēl nav garants tam, ka bizness patiešām izdosies. Tādēļ, vērtējot biznesa inkubatoros saņemtos pieteikumus, ļoti lielu uzmanību pievēršam tam, cik ļoti uzņēmējs "deg" par savu ideju," jautāta, kas liecina par to, ka biznesa ideja būs dzīvotspējīga un no tās izaugs veiksmīgs bizness, teic Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

"Vērtējam līdz šim paveikto produkta vai pakalpoma attīstībā, tirgus izpētē, komandas izveidē. Labu ideju ir samērā daudz, bet bieži pietrūkst tieši mērķtiecības un īstās komandas, kas var palīdzēt idejai realizēties. Svarīgi būt pašam nedaudz kritiskam pret savu ideju un neietekmēties no tuvākajā lokā esošo cilvēku viedokļiem, kuri bieži vien nespēj būt objektīvi," stāsta Očagova.

LIAA biznesa inkubatoros ir divas atbalsta programmas. Sešu mēnešu Pirmsinkubācijas programma, kurā topošajam uzņēmējam piedāvā mācīties un attīstīt savu produktu vai pakalpojumu pieredzējušu mentoru uzraudzībā. Tieši šī programma ir ļoti piemērota uzņēmējiem, kuriem vēl nav produkta prototipa un skaidras biznesa vīzijas.

Savukārt Inkubācijas programma līdz pat četriem gadiem ir piemērota jau samērā attīstītām biznesa idejām. Inkubācijas programmā piedāvā ne tikai apmācības, bet arī līdzfinansējumu iekārtu un pakalpojumu iegādei līdz 50% no attiecināmajām izmaksām un materiāliem līdz 30% no attiecināmajām izmaksām. Kopējais atbalsta apjoms vienam uzņēmumam var sasniegt 200 tūkstošus eiro.

"Jārēķinās, ka, startējot Inkubācijas programmā, jau no otrā gada prasām no uzņēmējiem konkrētus rezultātus - apgrozījuma pieaugumu, aktivitāti eksportā un jaunas darba vietas. Tādēļ LIAA biznesa inkubatori ne vienmēr ir piemērotākais attīstības ceļš jaunuzņēmumiem jeb startup, kuri savu biznesa ideju bieži vien attīsta vairāku gadu garumā un šajā periodā neko nepelna," skaidro Očagova.

Būtiskas ir inovācijas

Runājot par to, kas ir galvenie kritēriji, pēc kuriem tiek izvērtētas biznesa idejas un potenciālie biznesa uzsācēji, LIAA pārstāve stāsta: "Mēs vērtējam potenciālās biznesa idejas mērogojamību, proti, vai konkrētā prece vai pakalpojums būs vienlīdz pieprasīts kā vietējā, tā eksporta tirgos. Vēlams, lai piedāvātā prece vai pakalpojums būtu inovatīvs, jo tas sniedz vērā ņemamas priekšrocības straujākai attīstībai un eksportam. Būtisks ir arī uzņēmēja redzējums, kā šī ideja tiks soli pa solim īstenota. Turklāt šiem soļiem jābūt reālistiskiem, proti, ja ir paredzēts veikt lielas investīcijas, jābūt skaidrībai par investīciju avotu. Vērtējam arī to, cik aktīvs ir bijis uzņēmējs, apzinot un piesaistot citus finansējuma avotus - dažādi ES projekti, pašvaldību grantu programmas vai "Altum" atbalsts. Svarīga ir arī izvēlētā biznesa niša jeb nozare, vērtējam, cik liela konkurence ir katrā nozarē, jo lielāka konkurence, jo būtiskākas ir inovācijas."

Jāspiež uz tehnoloģijām

Očagova arī akcentē: "Inkubatoros vairāk vēlamies redzēt vidējo vai augsto tehnoloģiju uzņēmumus, kuriem ir lielāks izaugsmes potenciāls. Turklāt šie uzņēmumi spēj radīt arī augstāku pievienoto vērtību savai precei vai pakalpojumam. Samērā daudz biznesa ideju tiek pieteiktas pārtikas jomā. Īpaši populāri ir dažādi eko produkti, kā arī produkti, kuri nesatur glutēnu vai ir piemēroti vegāniem. Pārtikas jomā sagaidām inovatīvus risinājumus, jo tirgus pārtikas preču segmentā ir ļoti piesātināts."

Jautāta, kuras ir tās jomas Latvijā, kurās jaunu biznesa ideju rašanās šobrīd ir visaktuālākā, LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore teic: "Diezgan drošus panākumus varam solīt pārdomātām biznesa idejām tehnoloģiju jomā. Piemēram, Latvijā joprojām biznesa risinājumos tikpat kā neizmanto 5G tehnoloģiju, lai gan to piedāvā visi trīs mobilo sakaru operatori. Ļoti plašas biznesa iespējas ir tādās jomās kā viedpilsētu risinājumi, energoefektivitāte, bioekonomika, viedā mobilitāte, mākslīgā intelekta risinājumi. Šajās nozarēs ir pieejams arī plašs ES fondu un valsts atbalsts. Biznesa inkubators varētu kalpot kā labs atspēriena punkts uzņēmējdarbības attīstībai tehnoloģiju jomā."

Pēdējā uzņemšana

20. septembrī noslēdzās pēdējā lielā uzņemšana visos 14 LIAA biznesa inkubatoros periodā līdz 2023. gadam. "Turpmāk jaunus dalībniekus uzņemsim pakāpeniski, atbrīvojoties kādai no vietām," norāda Očagova. Kopumā uz 283 vietām pieteicās 473 uzņēmumi.

Uz 76 vietām Inkubācijas programmā kandidēja 220 uzņēmumi jeb vidēji 2,9 uz vienu vietu. Lielākais konkurss bija Jūrmalas un Jelgavas biznesa inkubatoros, kur attiecīgi uz vienu vietu bija pieteikušies 5,2 un 4,1 uzņēmums, bet mazākais konkurss bija Ventspils biznesa inkubatorā, kur uz piecām vietām pretendē astoņi uzņēmumi.

Pirmsinkubācijas programmā saņemti 253 pieteikumi uz 207 vietām. Lielākais pieteikumu skaits Jūrmalā - 33, mazākais pieteikumu skaits Talsos - septiņi.

Līgumi par jauno uzņēmumu uzņemšanu inkubatoros tiks slēgti oktobra beigās.

Šogad augusi arī LIAA biznesa inkubatoru uzņēmumu aktivitāte, piesakot grantus. Līdz 31.augustam pieteikti 1124 atbalsta pieteikumi - izmaksāti 767 granti par 1,6 miljoniem eiro, sasniedzot visa 2019. gadā izmaksātā atbalsta apjomu. Atbalsta pieteikumu skaits un izmaksātais atbalsts, salīdzinot ar 2019.gada tādu pašu periodu, pieaudzis aptuveni divas reizes.

Očagova arī norāda, ka LIAA katru gadu jaunu biznesa ideju autoriem organizē konkursu "Ideju kauss". Tā ir iespēja pārbaudīt savu biznesa ideju un apgūt biznesa pamatus pieredzējušu uzņēmēju un ekspertu vadībā, gūt vērtīgus kontaktus sava biznesa tālākai attīstībai un noslēgumā sacensties par vērtīgām naudas balvām – pirmo kapitālu idejas realizācijai. Šogad konkursā tika pieteiktas 217 idejas, bet otrajā kārtā tika 109 biznesa ideju autori.

"Zīmīgi, ka gandrīz puse jeb 48 no konkursa otrajai kārtai izvirzītajām biznesa idejām ir saistītas ar informācijas tehnoloģiju jomu. Šobrīd biznesa ideju autori apgūst jaunas zināšanas un decembrī uzzināsim 2020. gada "Ideju kausa" uzvarētāju, kurš saņems 7000 eiro grantu sava biznesa attīstībai, savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji saņems attiecīgi piecus un trīs tūkstošus eiro," stāsta LIAA pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!