Foto: AFI

Par spīti ieilgušajam politiskajam konfliktam un nestabilajai ārējai ekonomiskajai videi Latvijas preču eksports oktobrī uzrādījis straujāko mēneša pieaugumu kopš 2011. gada un pirmo reizi viena mēneša ietvaros tas pārsniedzis miljardu eiro, informē Finanšu ministrija (FM).

Ārējās tirdzniecības apgrozījums mēneša laikā pieauga par 6,7%, uzrādot kāpumu preču eksportā par 15,3% un samazinājumu importā par 0,2%.

Straujais eksporta kāpums būtiski uzlaboja tirdzniecības bilanci, samazinot ārējās tirdzniecības deficītu līdz 82 miljoniem eiro. Tik zems deficīts pēdējo reizi bija fiksēts 2009. gada beigās.

Oktobrī Latvijas eksports kopumā pieaudzis gan uz Eiropas Savienības, gan uz Neatkarīgo valstu savienības valstīm.

Neskatoties uz Krievijas noteiktajām sankcijām un rubļa vērtības kritumu, kura vērtība oktobrī attiecībā pret eiro samazinājās aptuveni par 9%, kopējais eksports uz Krieviju gada laikā pieauga par 7,8 %, ko galvenokārt ietekmēja stiprā alkohola eksporta pieaugums.

Oktobrī Krievija bija otra lielākā Latvijas tirdzniecības partnere aiz Lietuvas, kuras īpatsvars Latvijas kopējā eksportā oktobrī veidoja 11, 9%.

Krievijas sankcijām pakļauto preču eksports oktobrī turpina samazināties. Zivju un vēžveidīgo eksporta apjomi salīdzinājumā ar pērnā gada oktobri samazinājušies par vairāk nekā 40%, savukārt piena un piena produktu eksporta apjomi šajā periodā kritušies par vairāk nekā ceturtdaļu.

Kopumā gada laikā eksporta apjomi palielinājušies par 7,2 %. Lielākais pieaugums novērots elektroierīcēm un elektroiekārtām – par 29, 9%.

Pēdējos mēnešos lielus pieauguma tempus uzrāda arī alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu eksports, kas salīdzinājumā ar pērnā gada oktobri audzis par 41, 8%.

“Neskatoties uz ievērojamo eksporta apjomu pieaugumu oktobrī, turpmāko Latvijas eksporta izaugsmi var negatīvi ietekmēt vairāki faktori, proti, Krievijas rubļa vērtības straujais kritums novembrī un decembrī un energoresursu cenu tendences pasaulē, kā arī vājā izaugsme eirozonas valstīs,” skaidro FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!