Foto: AFP/Scanpix

Šobrīd konceptuāli "zaļo gaismu" Ukrainas investora olu ražotnes būvniecībai ir devuši vairāki novadi, piemēram, Tukuma, Ogres u.c. Tomēr SIA "Gallusman" valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs vērtē, ka katrā novadā ir savi plusi un mīnusi, ideālas vietas nav, uzņēmums vēl ir izvēles priekšā.

Ceturtdien, 13. septembrī, Ogres novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums atbalstīt olu un olu produktu ražotnes izveides veicināšanu Ogres novadā, ziņo portāls "Ogresnovads.lv".

Jāatgādina, ka pašvaldība saņēma SIA "Gallusman" valdes priekšsēdētāja Veinberga iesniegumu ar informāciju par "OvoStar Union" uzņēmumu grupas plāniem Ogres novadā uzbūvēt modernu un efektīvu olu un olu produktu ražotni un ar lūgumu Ogres novada pašvaldībai atbalstīt un sadarboties šīs ražotnes izveidē, tostarp nodrošinot ražotnes darbībai nepieciešamā pieslēguma elektrotīkliem izbūvi. Ražotni plānots būvēt Madlienas pagastā.

Jau iepriekš konceptuāli "zaļo gaismu" olu ražotnes būvniecībai ir devis Tukuma novads, un Tukuma novada Domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Sintija Zekunde portālam "Delfi" apstiprināja, ka šajā ziņā nekas nav mainījies un šā gada oktobrī notiks Ukrainas olu ražotāja Tukuma novadā Jaunsātu pagastā rūpnīcai noskatīto zemesgabalu izsole.

Izskata vairākas vietas

Šobrīd konceptuāli atbalstu olu ražotnes būvniecībai ir devuši vairāki novadi, piemēram, Tukuma, Ogres u.c. Veinbergs atzīst, ka nākas runāt ar vairākiem novadiem vienlaikus, jo jārēķinās ar dažādiem gan valsts, gan pašvaldību normatīvajos aktos noteiktiem ierobežojumiem. "Diemžēl daudziem procesiem cauri spiežas politika un reizēm nevar tikt līdz ekonomikai," spriež Veinbergs.

Jau gada sākumā Latvijas Televīzija ziņoja par uzņēmumu grupas "OvoStar Union" no Ukrainas plāniem izbūvēt olu ražošanas cehu Valkā. Ieceri nobremzēja zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) iebildumi pret likuma grozīšanu. Sākotnēji piemeklētā vieta uz pašvaldības zemes rūpnīcai nederēja, jo līdz ar vēju nepatīkamā smaka būtu traucējusi vietējiem iedzīvotajiem, bet piemeklētā vieta citā novadā atradās uz valsts zemes, pret ko kategoriski iebilda Dūklavs. Šajā gadījumā speciāli būtu jāgroza likums, ar kuru nodot valsts zemi pašvaldības īpašumā.

Veinbergs apzinās, ka cīņa notiek ne tikai par investīcijām, bet ir arī konkurence vietējā tirgū. Tas ir bizness.

"Mēs plānojam 90% mūsu produkcijas eksportēt, un investoriem ir svarīgi, lai ražotne būtu Eiropas Savienībā. Kāpēc tieši Latvijā? Īstenībā tas ir personības faktors, jo pats esmu latvietis, un man ir svarīgi attīstīt ražošanu un radīt darba vietas pie mums. Būtībā ražotne var tikt uzbūvēta jebkurā no Baltijas valstīm, Polijā vai citā ES valstī," stāsta Veinbergs.

Viņš arī atzīst, ka Tukuma novads ir viena no pirmajām izvēlēm jau kopš marta, tur oktobrī notiks zemes izsole, kur varētu būvēt ražotni. "Katrā novadā ir savi plusi un mīnusi, ideālas vietas nav, mēs vēl tikai izdarīsim savu izvēli," secinājis Veinbergs.

Oktobrī gala lēmums

Runājot par ražotnes būvēšanas plāniem, jārēķinās ar apmēram pusgadu projektēšanai, kas varētu tikt uzsākta jau oktobrī, kad plānots pieņemt gala lēmumu par novadu, kurā investēt. Līdz ar to būvniecība izvēlētajā novadā varētu sākties 2019. gada pirmajā pusē vai vidū. "Jāatzīst, ka sākotnēji plānojām sākt būvniecību Valkā jau šā gada jūlijā, dažādu apstākļu dēļ esam aizkavēti par veselu gadu. Kam tas ir izdevīgi – varam tikai minēt," apcer Veinbergs.

Ražotnes būvniecību paredzēts īstenot divās kārtās – pirmajā kārtā uzbūvējot ražotni trijiem miljoniem dējējvistu, savukārt otrajā kārtā paredzēts paplašināt ražošanu, palielinot dējējvistu skaitu līdz sešiem miljoniem. Plānots pakāpeniski palielināt ražotnē nodarbināto personu skaitu, pie pilnas ražošanas jaudas nodarbinot 200 darbiniekus, ziņo "Ogresnovads.lv".

Radīs darba vietas un nodokļus

Veinbergs lēsis, ka ražotnē nodarbināto personu iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs varētu sasniegt 700 tūkstošus eiro gadā. Tā kā lielāka daļa nodarbināto būšot Ogres novadā deklarētie iedzīvotāji, tad ik gadu varētu papildināt arī novada pašvaldības budžeta ieņēmumus. Tāpat pašvaldības budžetu papildinās arī nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi.

Ražotnes būvniecības ietvaros ir paredzēts uzbūvēt biogāzes koģenerācijas staciju, tādējādi vienlaikus atrisinot virkni jautājumu saistībā ar kūtsmēslu uzglabāšanu un pārstrādi. No putnu novietnēm novadītie kūtsmēsli biogāzes stacijas slēgtajos kolektoros tiks izmantoti elektrības un siltumenerģijas ražošanai galvenokārt pārstrādes procesa nodrošināšanai. Pēc kūtsmēslu tehnoloģiskās pārstrādes atlikusī sausna tiks sagatavota realizācijai granulēta organiska un efektīva augsnes mēslojuma veidā, skaidrots "Ogresnovads.lv".

SIA "Gallusman" ir reģistrēta 2015. gadā, 89% uzņēmuma pieder Nīderlandes kompānijai "Ovostar Union N.V. Pllc", 11% – Arnim Veinbergam, liecina "crediweb.lv" dati. Patiesā labuma guvēji ir Veinbergs un Ukrainas pilsoņi – Boriss Bielikovs un Vitālijs Veresenko.

"OvoStar Union" gada pārskats uzņēmuma mājas lapā liecina, ka tā apgrozījums 2017. gadā bijis 98,7 miljoni ASV dolāru, kas ir par 27% vairāk nekā gadu iepriekš, tīrā peļņa sasniegusi 22,9 miljonus ASV dolāru. Pērn vairāk nekā 50% ieņēmumu uzņēmumam bijuši Ukrainā, 15% – Eiropas Savienībā, 30% – Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!