Foto: F64
Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācija sadarbībā ar Indras Dogādovas advokātu biroju gatavo prasības pieteikumu Satversmes tiesai, lai nepieļautu, ka stājas spēkā lēmums par sociālā nodokļa obligātu nomaksu arī bez atlīdzības strādājošiem mazo uzņēmumu valdes locekļiem, portālu "Delfi" informēja asociācija.

Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas valdes loceklis Uldis Vītoliņš informē, ka asociācija ir sagatavojusi arī vēstuli visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām ar lūgumu neakceptēt grozījumus likumā attiecībā uz mazo un vidējo uzņēmumu valdes locekļiem, vienlaicīgi arī piebilstot, ka uzņēmēji un tos pārstāvošās sabiedriskās organizācijas ir apņēmības pilnas pret šādu lēmumu aktīvi cīnīties, tai skaitā sniedzot prasības pieteikumu Satversmes tiesā.

Uzņēmēju sašutumu izraisīja valdības virzītie grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz pienākumu maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālas algas arī par mazo un vidējo uzņēmumu valdes locekļiem, kas strādā bez atlīdzības. Tādējādi turpmāk viņiem valsts budžetā būs jāiemaksā vismaz 899,98 latu gadā, neatkarīgi no tā, kā attīstās bizness un vai ir ienākumi.

Šie grozījumi būtiski ietekmēs pašus mazākos uzņēmējus un uzņēmējus iesācējus, it īpaši Latvijas laukos, kur pašlaik jau ir tā zems uzņēmēju aktivitātes līmenis,” satraucas Uldis Vītoliņš, vienlaicīgi pieļaujot, ka šādi grozījumi var veicināt jaunu imigrācijas vilni. "Bet, tie taču ir cilvēki ar iniciatīvu, kurus Latvijai būtu visiem spēkiem jācenšas pieturēt," pauž Vītolīņš.”

"Tas ir nenopietni! Valsts pieņem diskriminējušus noteikumus attiecībā pret uzņēmējiem, turklāt tik lielā steigā. Kā lai mazais uzņēmējs tik īsā laikā spēj saorganizēties, lai šiem jauninājumiem sagatavotos? To, protams, var uzskatīt par tiesiskās paļāvības principu neievērošanu," uzskata Uldis Vītoliņš.

Jau ziņots, ka neapmierinātību ar valdības ieceri pauda arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tā uzskata, ka jaunais "valdes locekļu nodoklis" mazajiem uzņēmumiem ir risks uzņēmējdarbības attīstībai, un pirms šādas normas pieņemšanas būtu nepieciešama plašākas sabiedrības un partneru diskusija.

Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi un valdība atbalstījusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa piemērošanu no nosacīta ienākuma minimālās algas apmēra katru kalendāro mēnesi par katru kapitālsabiedrības valdes locekli, kurš bez atlīdzības veic pienākumus kapitālsabiedrībā, kurā nav neviena nodarbinātā un kurā iepriekšējā taksācijas gadā apgrozījums bija lielāks par 7000 eiro. LTRK vērš īpašu uzmanību uz to, ka uzņēmuma apgrozījums negarantē tam peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!