Foto: DELFI
Valsts dzelzceļa administrācijas direktora atlases komisija pieņēmusi lēmumu uz konkursa otro kārtu izvirzīt visus četrus pretendentus, kas bija pieteikuši dalību atklātā konkursā, informēja Valsts kancelejā.

Pirmajā kārtā komisija vērtēja iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām.

Konkursa otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un izklāstīs savu stratēģisko redzējumu par Valsts dzelzceļa administrācijas ilgtermiņa prioritātēm un attīstību turpmākajos piecos gados.

Savukārt uz konkursa trešo kārtu izvirzītie pretendenti tiks vērtēti, pārbaudot viņu vadības kompetences: komandas vadīšanu, stratēģisko redzējumu, spēju pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, darbinieku motivēšanu un attīstīšanu, pārmaiņu vadīšanu.

Konkursa noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabinetam iecelšanai amatā.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā ir: Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova, Satiksmes ministrijas valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands un Satiksmes ministrijas Dzelzceļa politikas un infrastruktūras departamenta direktors Kārlis Eņģelis. Tāpat pretendentu vērtēšanā par neatkarīgu novērotāju ir uzaicināta Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Jau ziņots, ka valdība nolēma pašreizējo Valsts dzelzceļa administrācijas direktoru Juri Iesalnieku 11.decembrī atbrīvot no amata, jo viņš sasniegs valsts noteikto pensijas vecumu - 64 gadus.

Pretendentiem nepieciešama augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa augstākā profesionālā izglītība inženierzinātnēs vai transporta jomā, vismaz trīs gadu pieredze organizācijas vai struktūrvienības vadītāja amatā, vismaz piecu gadu profesionālā pieredze dzelzceļa nozarē, vismaz trīs gadu pieredze darbā ar Eiropas Savienības (ES) jautājumiem dzelzceļa nozarē.

Tāpat kandidātiem jābūt izpratnei par valsts pārvaldes uzbūvi un darbības pamatprincipiem, administratīvo procesu, budžeta plānošanu, zināšanām par starptautisko standartu un rekomendējamās prakses prasībām, Eiropas un nacionālo normatīvo aktu prasībām dzelzceļa nozarē, teicamām zināšanām par ES institūciju kompetenci dzelzceļa jomā.

Tiek prasīta arī izpratne par normatīvo aktu izstrādi un pieņemšanu, ES regulējuma pārņemšanu un piemērošanu, izpratne par dzelzceļa kravu pārvadājumiem, infrastruktūru un dzelzceļa vides aizsardzības politiku.

Pretendentiem jāzina angļu un krievu valoda atbilstošā līmenī, jābūt nevainojamai reputācijai, viņiem jāpiemīt sistēmiskai pieejai jautājumu risināšanai, spējai uztvert un analizēt sarežģītu un liela apjoma informāciju dažādās jomās un teicamām sadarbības, komunikācijas un prezentācijas prasmēm.

Valsts dzelzceļa administrācijas direktora mēnešalga ir 1917 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet esot paredzēta arī bonusu sistēma atbilstoši sasniegtajiem darba rezultātiem.

Iesalnieks Valsts dzelzceļa administrācijas ierēdņa amatā tika iecelts 1999.gadā.

Valsts dzelzceļa administrācija realizē valsts pārvaldi dzelzceļa transporta nozarē, tā atrodas Satiksmes ministrijas padotībā, kura tiek īstenota pārraudzības formā. Administrācija ievēro valsts politiku dzelzceļa transporta nozarē un transporta attīstības nacionālo programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!