Foto: LETA

Satiksmes ministrs Aivis Ronis pirmdien uzdevis ministrijas un "Pasažieru vilciena" pārstāvjiem šonedēļ tikties ar Eiropas Komisijas (EK) atbildīgajiem pārstāvjiem, lai vienotos par turpmākajām darbībām ritošā sastāva modernizācijas iepirkuma finansēšanā un rīcībā saistībā ar noslēgto līgumu, portālu "Delfi" informēja ministra biroja vadītājs Aivis Freidenfelds.

Ministra lēmums sekojis, ņemot vērā Finanšu ministrijas (FM) izteiktās bažas un publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamām attiecināmo izmaksu korekcijām. Sarunās ar EK pieaicinās arī FM.

Premjers Valdis Dombrovskis (V)pirmdien žurnālistiem teica, ka valdība "Pasažieru vilciena" valdei bija devusi"pašsaprotamu uzdevumu" panākt tādu iepirkuma līguma redakciju, kas atbilstkonkursa nosacījumiem.

"Jautājums ir par to, vai"Pasažieru vilciens" ir izpildījis tos uzdevumus, kurus valdība bija uzdevusiun nodrošinājis iepirkuma konkursam atbilstoša līguma noslēgšanu, kas irpašsaprotama prasība. Ja tas nav nodrošināts, rodas problēmas un pašreiz notiekkonsultācijas ar Eiropas Komisiju," teica premjers.

Dombrovskis atturējās komentēt,vai pret "Pasažieru vilcienu" varētu sekot kādas sankcijas – vispirms esotjāsagaida Satiksmes ministrijas un Finanšu ministrijas analīze un jārisinakonsultācijas ar Eiropas Komisiju. Par tālāko rīcību varētu lemt pēc tam.

Jau ziņots, ka vērienīgais pasažieru vilcienu piegādeslīgums ir valstij neizdevīgs, jo daļu no Eiropas Savienības fondu līdzekļiemvar nākties kompensēt no valsts budžeta, ir pārliecināta Finanšu ministrija (FM).

Izvērtējot noslēgto līgumu, secināts, ka "Satiksmes ministrijas un Iepirkumu uzraudzības biroja iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtiskas izmaiņaslīguma grozāmajos un, būtiskākais, negrozāmajos punktos, bet arī nav ņēmusivērā valdības norādījumus. Piemēram, valstij nedrīkst veidoties zaudējumi,iepirkumam jāatbilst iepirkuma likuma normām un ES direktīvu prasībām,jāizvairās no koruptīviem riskiem.

Finanšu ministrija norāda, ka arī Eiropas Komisija ir paudusi līdzīgu viedokli PV, ka plānotie līguma grozījumi satur tādas būtiskas izmaiņas, kuru dēļ būtujārīko jauns iepirkums.

Finanšu ministrija lūdz Satiksmes ministriju nekavējoties sniegt informācijupar tās plānoto turpmāko rīcību, tai skaitā atbildības pieprasīšanu no PV vadības, un piedāvāt iespējamos risinājumus līguma projekta turpmākajam liktenim. FM aicina Satiksmes ministriju sadarbībā ar Valsts kancelejas un Finanšu ministrijas juristiem rūpīgi izvērtēt līgumu un apzināties iespējamos riskus, nepieļaujot līguma spēkā stāšanos, ja valsts riski ievērojami pārsniedz potenciālos ieguvumus no līguma īstenošanas.

Jau ziņots, ka "Pasažieruvilciens" aprīļa sākumā parakstīja līgumu ar jauno elektrovilcienu undīzeļvilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāju - spāņu kompāniju"Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!