Foto: DELFI

Kompānija SIA “Eurobalt Junipro” lūgusi Valsts policiju piemērot administratīvos sodus Latvijas nacionālās lidsabiedrības “AirBaltic Corporation” (“airBaltic”) valdei - Martinam Gausam, Vitoldam Jakovļevam un Martinam Sedlackim - par maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanu, portālu “Delfi” informēja “Eurobalt Junipro” valdes loceklis Gunārs Silavs.

Viņš norāda: "Eurobalt Junipro" cesijas kārtībā no "Taurus Asset Management Fund Limited" ieguva prasījuma tiesības pret "airBaltic" par 5 miljoniem eiro (3,51 miljonu latu) , bet šo saistību izpilde "airBaltic" "sastāda acīmredzamas grūtības", norāda Silavs.

 Saskaņā ar "airBaltic" gada pārskatu par 2011gadu lidsabiedrībai ir negatīvs pašu kapitāls - mīnus 106,792 miljoni latu, bet reālo aktīvu apmērs - 16,7 miljoni latu, savukārt, kopējie parādi - 103 miljoni latu. Tāpat gada pārskatā norādīts, ka tad, ja "airBaltic" nespēs vienoties par īstermiņa saistību pārstrukturizāciju, tad tā konfliktu risinās tiesas ceļā, šādi apturot jebkādus maksājumus, kas attiecas uz apstrīdētajām saistībām.

Silavs norāda, ka Rīgas apgabaltiesa ir atstājusi negrozītu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, ar kuru apķīlāta starptautiskās lidostas "Rīga" un "airBaltic" manta 40 miljonu latu apmērā. Ar šo lēmumu noteikts, ka kompānijai "flyLAL" ir tiesības pret abiem iepriekšminētajiem uzņēmumiem par vairāk nekā 40 miljoniem latu.

Tas ļauj secināt, ka "airBaltic" nespēj un nespēs nokārtot saistības, kurām iestājies izpildes termiņš, kas ir viens no likuma punktiem, kas norāda uz iespējamo uzņēmuma maksātnespēju, taču lidsabiedrības valde joprojām pieteikumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu nav iesniegusi, lai gan pastāv Maksātnespējas likumā noteiktās maksātnespējas pazīmes. "airBaltic" valdei saskaņā ar likumu pašai tāpēc ir pienākums iesniegt tiesā maksātnespējas procesa pieteikumu.

"Eurobalt Junipro" uzskata, ka par šādu "airBaltic" valdes locekļu bezdarbību ir paredzēta administratīvā atbildība un tāpēc uzņēmums vērsās Valsts policijā.

Jau vēstīts, ka parādu piedzinējs "Eurobalt Junipro" lūdzis Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi sākt kriminālprocesu pret Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāru Anriju Matīsu par krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Pieteikums vērsts arī pret "airBaltic" valdes priekšsēdētāju Gausu un valdes locekli Vitoldu Jakovļevu par krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā.

"Eurobalt Junipro" iepriekš tiesā prasīja atzīt par maksātnespējīgu "airBaltic", taču tiesa šo pieteikumu nepieņēma izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!