Foto: DELFI

Parakstīts 1,4 miljonu eiro vērts līgums par Latvijas paviljona būvniecību izstādē "Expo 2020", kas norisināsies Dubaijā, aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Viņš informēja, ka ir parakstīts līgums ar "Expo 2020" rīkotājiem par Latvijas paviljona būvniecību, līdz ar to esot pamats uzskatīt, ka Latvija būs gatava izstādei.

Vienlaikus Nemiro atzina, ka patlaban Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra apzina Latvijas uzņēmumu vēlmi piedalīties izstādē un ar kādu saturu varētu piepildīt Latvijas paviljonu izstādes norises laikā - no šā gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim.

Jau vēstīts, ka Latvijas izmaksas dalībai šogad Dubaijā gaidāmajā starptautiskajā izstādē "Expo 2020" sarukušas līdz 1,4 miljoniem eiro, apliecināja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Iepriekš valdība lēma Latvijas dalībai "Expo 2020" no valsts budžeta atvēlēt 4,4 miljonus eiro. Tomēr vēlāk, lemjot lauzt līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par valsts dalības rīkošanu izstādē, tika rasts risinājums, kas paredz, ka Latvija paviljonu īrēs no Apvienoto Arābu Emirātiem (AAE).

Nemiro uzsvēra, ka valdības lēmums jau sen ir nemainīgs un tas paredz, ka Latvijai ir jāpiedalās "Expo 2020". Savukārt ekonomikas ministra uzdevums bija rast iespējas samazināt Latvijas dalības izmaksas, kas iepriekš paredzēja valsts atbalstu 4,4 miljonu eiro apmērā.

Jaunākās aplēses liecina, ka tās varētu būt 1,4 miljonu eiro apmērā. Pēc Nemiro teiktā, šīs izmaksas veido paviljona būvniecība, bet līgums ar AAE par paviljona īri paredz, ka šīs valsts partneri nodarbosies ar paviljona būvniecības iepirkumu procedūrām un citiem organizatoriskiem jautājumiem. Tāpat AAE puse būs atbildīga par paviljona nojaukšanu un utilizāciju pēc izstādes.

Pēc Nemiro teiktā, Latvijas paviljons tiks uzbūvēts laikus un tā ideja būs līdzīga tai, kādu iepriekš piedāvāja LTRK. Tiesa, paviljons tiks pielāgots Dubaijas klimatiskajiem apstākļiem, kas iepriekšējā paviljona projektā netika ņemts vērā.

Tāpat atsevišķas izmaksas radīsies par satura nodrošināšanu paviljonā izstādes darbības laikā. Lielāko daļu no satura izmaksām varētu segt uzņēmēji, kuri piedalīsies "Expo 2020".

"Expo 2020" Dubaijā norisināsies no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim. Plānots, ka tajā piedalīsies 192 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!