Foto: LETA

Ceturtdien, 14. janvārī, Valsts vides dienests (VVD) un SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) parakstījuši līgumu par depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanu, piektdien preses konferencē informēja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Līgums paredz depozīta sistēma ieviešanu nākamā gada februārī un ietver nosacījumus izvirzīto mērķu sasniegšanai un sistēmas ieviešanas uzraudzībai un kontrolei. Līdz ar līguma noslēgšanu, tiks uzsākts darbs pie depozīta sistēmas ieviešanas, lai pēc gada – 2022. gada 1. februārī – sistēma varētu uzsākt darbību. Līgums paredz, ka depozīta sistēmas operators nodrošinās sistēmas darbību septiņus gadus – līdz 2029. gada 31. janvārim.

Saskaņā ar noslēgto līgumu, DIO līdz janvāra beigām ir jāiesniedz līguma nosacījumiem atbilstošu aktualizētu Ieviešanas plānu (periodam no līguma noslēgšanas līdz 01.02.2022.). Ieviešanas plānā operatoram jāsniedz detalizēts plānoto veicamo darbību apraksts un to veikšanas laika grafiks, lai VVD varētu gūt pārliecību, ka depozīta iepakojuma savākšanas sistēmas ieviešana un darbība tiks veikta normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā.

"Līguma noslēgšana par depozīta sistēmas izveidošanu un darbības nodrošināšanu ir nozīmīgs notikums visai Latvijas sabiedrībai. Depozīta sistēmas ieviešana ir būtisks instruments, lai samazinātu atkritumu daudzumu, kas nonāk vidē, kā arī lai ieviestu aprites ekonomiku Latvijā. Vairāk nekā desmit gadus jautājums par depozīta sistēmas izveidošanu Latvijā ticis risināts politikas veidotāju kabinetos, šobrīd mums ir gads, lai to ieviestu. Tā kā projekta ieviešanai ir atvēlēts salīdzinoši neliels laiks, Valsts vides dienests ir izvērtējis dažādos ar šo projektu īstenošanu saistītos riskus un izveidojis efektīvu uzraudzības sistēmu. Tā paredz depozīta sistēmas ieviešanas laikā katru mēnesi uzraudzības sanāksmēs analizēt operatora paveikto sistēmas ieviešanā. Lai nodrošinātu depozīta sistēmas ieviešanas caurspīdību un visu sabiedrības interešu ievērošanu, uzraudzības sanāksmēs Valsts vides dienests varēs pieaicināt arī sabiedrības pārstāvjus – Iepakojuma apsaimniekošanas padomes un Vides konsultatīvās padomes pārstāvjus, kā arī citu organizāciju pārstāvjus pēc saviem ieskatiem," teic VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Viens no būtiskākajiem depozīta operatora darbiem šī gada laikā būs vienošanās un sadarbības līgumu noslēgšana ar visām depozīta sistēmas ciklā iesaistītajām pusēm – mazumtirgotājiem un depozīta iepakotājiem (dzērienu ražotājiem un importētājiem), kā arī iepakojuma pārstrādātājiem un loģistikas pakalpojumu sniedzējiem. "Ņemot vērā, ka sistēmas starts paredzēts jau nākamā gada sākumā, strauji virzāmies uz priekšu, lai realizētu fundamentālus depozīta sistēmas infrastruktūras izveidošanas darbus. Kā pirmais būtiskākais darbs jāmin sadarbības uzsākšana un nostiprināšana ar tirgotājiem un depozīta iepakotājiem," teic DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Tuvāko nedēļu laikā DIO plānojis uzsākt aktīvu darbu pie dzērienu iepakojumu aprites apjomu un pieņemšanas metožu precizēšanas mazumtirdzniecības vietās, kā arī plānojis izstrādāt sadarbības modeli ar depozīta iepakotājiem – dzērienu ražotājiem un importētājiem. Depozīta ciklā iesaistītās puses tiks informētas par sadarbības procesu, kā arī informācija būs pieejama DIO tīmekļa vietnē.

2022. gada 1. februārī Latvijā uzsāks darboties vienota depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko un alkoholisko (zem 6%) dzēriena iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Jāatgādina, ka 2020. gada beigās VVD par depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatoru izvēlējās SIA "Depozīta iepakojuma operators". Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022. gada 1. februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēma divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus – no SIA "Depozīta iepakojuma operators" un SIA "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisinājās divās kārtās.

Kompānijas "Depozīta iepakojuma operators" pamatkapitāls ir 112 500 eiro, un tā tika izveidota 2020. gada jūnijā. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (20%), "Coca-Cola HBC Latvia" (20%), "Cēsu alus" (13,33%), "Cido grupa" (13,33%) un "PET Baltija" (13,33%), "Aldaris" (13,33%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,67%), liecina informācija "Firmas.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!