Foto: Pixabay

Lai palīdzētu Latvijas uzņēmumiem meklēt jaunus tirgus rietumos un veicinātu tirgus pārorientēšanos, Ekonomikas ministrija (EM) piedāvās četrus atbalsta mehānismus kopumā 94,9 miljonu eiro apmērā, izskanēja otrdienas Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē.

Plānots, ka līdzekļi tiks rasti no pāri palikušās naudas uzņēmēju atbalstam Covid-19 krīzes seku mazināšanā. Paredzēts, ka komersanti atbalstam varēs sākt pieteikties maija vidū, jo taps atsevišķs likums, kas jāapstiprina Ministru kabinetā.

Kā sēdē skaidroja EM pārstāvis Raimonds Lapiņš, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas valstu ietekme uz Latvijas importu vai eksportu ir relatīvi maza, tomēr tai ir ietekme uz tautsaimniecības kopējo attīstību.

Galvenokārt uzņēmumi asi izjūt tirgus nenoteiktību, sarukusi vēlme investēt, tāpat to darbību ietekmē globālo ķēžu pārrāvumi un citi faktori, ko izraisījusi Krievijas karadarbība Ukrainā.

Līdz ar to plānots veidot tūlītēju atbalstu uzņēmējiem un komersantiem tirgus pārorientācijai un produktivitātei. To izmaksās finanšu institūcija "Altum", kas līdz šim uzņēmumiem izmaksāja atbalstus Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Komisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš (K) aicināja izstrādāt mehānismu, kas paredzētu, ka uzņēmumiem, kas ir cieši saistīti ar Krieviju, šie atbalsta veidi nav pieejami. EM pārstāvis apliecināja, ka šādi komersanti atbalstu nesaņems, taču neizslēdza, ka visu cietušo uzņēmumu atbalstam varētu pietrūkt naudas.

Ko paredzēs mehānismi

Atbalsts Ukrainas kara seku mazināšanai aizdevumu veidā paredzēs atbalstu apgrozāmiem līdzekļiem vai investīcijām uzņēmumu darbības modeļa pielāgošanai, eksportspēju uzlabošanai, procesu optimizēšanai, tehnoloģiju pilnveidošanai vai tirgus pārorientācijai.

Lai saņemtu atbalstu, uzņēmumam jābūt dzīvotspējīgam, nedrīkst būt nodokļu parāds lielāks par 1000 eiro, kā arī uzņēmumam nedrīkst būt ES pieņemtās sankcijas.

Tāpat uzņēmuma rādītāji nedrīkst pārsniegt 15% no iepriekšējo trīs finanšu gadu vidējā apgrozījuma, kā arī 50% no kopējām enerģijas izmaksām 12 mēnešu laikā pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas mēneša.

Atbalsta kopējais apjoms būs 39 miljoni eiro.

Savukārt lai uzņēmums varētu saņemt aizdevuma garantijas investīciju veikšanai, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai vai finanšu līzingiem, uzņēmumam jābūt ekonomiski dzīvotspējīgam, nedrīkst būt nodokļu parāds lielāks par 1000 eiro, kā arī uzņēmumam nedrīkst būt ES pieņemtās sankcijas.

Šī atbalsta apjoms ir 22,5 miljoni eiro.

Uzņēmumi varēs iegūt arī eksporta kredīta garantijas, taču garantijas summa nedrīkstēs būt lielāka par diviem miljoniem eiro, atliktais maksājums nav garāks par 730 dienām un to varēs saņemt tikai Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā esošs uzņēmums.

Atbalsts plānots 1,3 miljonu eiro apmērā atmaksu finansējuma veidā.

32,1 miljons eiro atvēlēts uzņēmumu pašu kapitāla fondā. Ieguldījumus komersantos varēs veikt, ja kopējais privātā līdzfinansējuma apmērs ir vismaz puse no ieguldījumu kopējā apjoma, finansējums tiek sniegts ar vienādiem nosacījumiem un tiesībām visām iesaistītajām pusēm, kā arī komersanta primārā darbības vieta ir Latvijā.

Šo atbalsta veidu varēs saņemt uzņēmumi, kuriem ir vairāk nekā 150 darbinieku, vai gada apgrozījums pārsniedz 50 miljonus eiro.

Plānots, ka visi atbalsta mehānismi darbosies līdz šī gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!