Foto: LETA
Benjamiņu namā Krišjāņa Barona ielā 12, Rīgā, esošā viesnīca "Europa Royale Rīga" par 4,82 miljoniem eiro pārdota uzņēmumam SIA "Benjaminu nams", pavēstīja SIA "Europa Group" maksātnespējas procesa administrators Jānis Balodis.

Sadarbojoties ar nekustamo īpašumu uzņēmumu "Newsec LV", par labu Lietuvas "Swedbank" ieķīlātais īpašums pārdots jaundibinātajam uzņēmumam "Benjaminu nams", kuru pārstāv nekustamo īpašumu attīstītājs - Igaunijas kompānija "Kapitel" (iepriekš "E.L.L Real Estate").

Ēka ar visu tās aprīkojumu pārdota par 4,82 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Pārdošanas process un īpašuma nodošana ir sekmīgi noslēgusies, īpašums pārreģistrēts uz jaunā īpašnieka vārda šogad 5.maijā.

"Šis ir jau trešais "Newsec" viesnīcu darījums Baltijā 2021. gadā. Benjamiņu nama pārdošanas procesā redzējām milzīgu interesi no dažāda veida pircējiem - nekustamo īpašumu attīstītājiem, investoru grupām un īpaši individuālajiem investoriem. Pircēji meklē mazas viesnīcas labās vietās ar mērķi atdzīvināt viesnīcu biznesu pēc pandēmijas vai pārveidot par īres dzīvokļiem," skaidroja "Newsec LV" valdes priekšsēdētājs Ģirts Grinbergs.

Īpašuma zemes platība ir 2346 kvadrātmetri, uz tā atrodas viena četrstāvu viesnīcas ēka un viena divstāvu administratīvā ēka. Tajā ietilpst arī nekustamajā īpašumā esošā kustamā manta ar vairāk nekā 2100 vienībām - mēbeles, inventārs un aprīkojums.

Namā ir arī vēsturiski ļoti vērtīgi objekti - gan Rakstnieku savienības restaurētās klavieres, gan nacionālā romantisma stilā veidots skapis, Antona Benjamiņa kabineta iekārta, Ludolfa Liberta glezna "Parīzes skats" un Jaņa Rozentāla gleznotais Rūdolfa Blaumaņa portrets.

Viesnīcas pārdošana bez izsoles pretendentam ar labāko piedāvājumu tika izsludināta 2020.gada maija beigās un sākotnēji kā pretendentu pieteikšanās termiņš tika noteikts 26.jūnijs. Vēlāk termiņš tika pagarināts līdz 31.augustam, 16.oktobrim, bet pēc tam pagarināts līdz 26.oktobrim.

Lietu kopības piespiedu pārdošanas vērtība tika noteikta 4 760 700 eiro apmērā, tostarp nekustamā īpašuma vērtība bija 4,69 miljoni eiro, bet kustamās mantas vērtība bija 70 700 eiro.

Jau ziņots, ka viesnīca un tās manta ieķīlāta par labu Lietuvas "Swedbank". Parādnieka lietu kopības sastāvā ietilpst četru zvaigžņu viesnīca "Europa Royale Riga" ar 60 numuriņiem, restorāns, viena konferenču zāle un trīs banketu zāles. Viesnīcas īpašnieks ir "Europa Group".

2019. gada rudenī viesnīcu mēģināja pārdot elektroniskajā izsolē ar izsoles sākumcenu 5,97 miljoni eiro, bet izsole noslēdzās bez rezultāta.

"Europa Group" reģistrēta 2002. gadā, un tās vienīgais īpašnieks ir Lietuvas uzņēmums "Europa Group". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2842 eiro. "Europa Group" patiesie labuma guvēji ir Arūns Beleška un Romualds Barausks. 2018.gadā "Europa Group" strādāja ar 998 561 eiro apgrozījumu un guva 21 523 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv". Kompānijas 2019. gada un 2020. gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Kapitel" (iepriekš "E.L.L Real Estate") ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tas attīsta un pārvalda tirdzniecības centrus, viesnīcas un biroju ēkas. Uzņēmuma nekustamo īpašumu portfelī ir vairāk nekā 185 000 kvadrātmetru nomājamas platības. Uzņēmumam pieder īpašumi vai iznomātas platības vairākos lielākajos tirdzniecības centros ("Spice" un "Spice Home" Rīgā; "Panorama" Viļņā, apmēram 30% no "Viru Keskus" Tallinā) un četrās biroju ēkās ("Delta Plaza" un "Sõpruse Ärimaja" Tallinā, "Narbuto 5" Viļņā, "IP Pavlova 5" Prāgā). Uzņēmumam pieder "Nordic Hotel Forum" (operators "Nordic Hotels"), un kopā ar "Infortar" tiem pieder "Tallink City Hotel", kuru pārvalda "Tallink Hotels".

Uzņēmums "Benjaminu nams" reģistrēts 2021. gada 24. februārī, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Nīderlandes uzņēmums "ELL Real Estate Holding B.V.", bet patiesais labuma guvējs ir Igaunijas pilsonis Tomass Annuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!