"Parex banka" otrdien noslēgusi līgumu ar Eiropas Investīciju banku par kredītresursu piešķiršanu 100 miljonu eiro apmērā mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai, kas uzsākta pēc bankas restrukturizācijas plāna apstiprināšanas Eiropas Komisijā un valsts galvojuma saņemšanas, portālu "Delfi" informēja bankas pārstāve Inga Saleniece.

"Uzņēmumu kreditēšanas iespēja ir nozīmīgs instruments, ar kuru banka varēs sniegt atbalstu Latvijas uzņēmējiem, realizējot idejas ekonomikas atveseļošanai. Vienošanās ar Eiropas Investīciju banku apliecina, ka "Parex banka" ir atguvusi starptautisko finanšu institūciju uzticību un tās darbība ir stabilizējusies," norāda bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

"Parex banka" no Eiropas Investīciju bankas izsniegtajiem līdzekļiem kreditēs tos uzņēmumus, kuri plāno attīstīt konkurētspējīgus un videi draudzīgus attīstības projektus. Saskaņā ar līguma nosacījumiem Eiropas Investīciju banka kredītresursus "Parex bankai" piešķirs vairākās daļās.

"Parex banka" ir uzsākusi nepieciešamo procedūru izstrādi un saskaņošanu ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, kā arī veic visus citus priekšdarbus, lai kreditēšanu varētu uzsākt nekavējoties pēc bankas restrukturizācijas plāna apstiprināšanas Eiropas Komisijā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija jau 2009.gada nogalē ir atcēlusi aizliegumu "Parex bankai" izsniegt jaunus kredītus Eiropas Investīciju bankas piešķirtās kredītprogrammas ietvaros.

Jau vēstīts, ka 2008.gada novembrī valdība nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku", pārņemot to valsts īpašumā, par vienu latu nopērkot Valērija Karginam un Viktoram Krasovickim piederošas bankas daļas.

Patlaban valstij pieder 70,3% bankas akciju, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai - 25%. Atlikušās 4,7% akciju pieder mazākuma akcionāriem. Kopumā valsts "Parex" bankā ir ieguldījusi 828 miljonus latu.

Valdība pēc ilgstošas diskusijas arī vienojās, ka Latvija pēc abpusējas vienošanās atjaunos iepriekš noslēgto līgumu ar starptautiskajiem konsultantiem "Nomura International". Tā kā valdība nolēma "Parex" pārdošanu īstenot, sadalot to "labajā" un "sliktajā" bankā, iepriekšējā vienošanās ar "Nomura", kas paredzēja bankas pārdošanu vienā veselumā, zaudēja spēku.

"Nomura " par "Parex bankas" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu varēs saņemt maksimāli 4,5 miljonus eiro (3,15 miljonus latu). Konsultantu uzdevums ir izstrādāt bankas restrukturizācijas plānu un panākt tās pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!