Foto: DELFI

Medikamentu mazumtirgotājs AS "Sentor Farm aptiekas" un zāļu lieltirgotava AS "Recipe Plus" Rīgas Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzējušas Konkurences padomes pērnā gada lēmumu vēl līdz 2015.gadam pagarināt uzņēmumiem uzlikto liegumu pārpirkt aptiekas Rīgā, Jēkabpilī, Talsos un Dobelē – pilsētās, kurās šiem uzņēmumiem jau ir ievērojama tirgus vara.

Uzņēmumi paziņojumā medijiem uzsver, ka "aktīva tirgus dalībnieka apturēšana ar Konkurences padomes noteiktajiem strukturālajiem ierobežojumiem veido labvēlīgu situāciju tikai konkurentiem". "Laikā, kad konkurence ir ierobežota, tirgū iestājas stagnācija un dinamiskā efektivitāte ir izslēgta. Ņemot vērā, ka konkurenti ir lieli un stabili starptautiski uzņēmumi, kas ir spējīgi veikt ieguldījumus attīstībā, var secināt, ka Latvija nav saņēmusi ievērojamu daļu iespējamu investīciju veselības aprūpes nozarē. Esošajā situācijā aptieku segmentā konkurenti jūtas komfortabli, tiem nav nepieciešamības veikt investīcijas un attīstīt produktu un pakalpojumu klāstu," uzskata 'Senator Farm aptiekas" un "Recipe Plus", norādot, ka tādejādi "tiek liegta ne tikai komercdarbības prakses izvēršana vienam tirgus dalībniekam, bet arī apturēta visa farmācijas tirgus turpmākā attīstība līdz 2015.gadam".

Jau vēstīts, ka Konkurences padome (KP) pagājušā gada pašā nogalē nolēma pagarināt līdz 2015.gada 1.janvārim saistošos noteikumus, kas liedz AS "Sentor Farm aptiekas" un AS "Recipe Plus" pārpirkt aptiekas Rīgā, Jēkabpilī, Talsos un Dobelē.

Šādi saistošie noteikumi līdz 2012.gada 1.janvārim AS "Sentor Farm aptiekas" un AS "Recipe Plus" tika piemēroti 2009.gadā, lai novērstu šo uzņēmumu apvienošanās negatīvo ietekmi uz tirgu un nepieļautu, ka samazinās zāļu pieejamība iedzīvotājiem. 2009.gada KP lēmumā arī tika paredzēta iespēja liegumu pagarināt par trim gadiem – līdz 2015.gada 1.javārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!