Foto: Shutterstock

Latvijas normatīvajos aktos piešķirtās tiesības atbrīvoties no parādsaistībām, piemērojot fiziskās personas maksātnespējas procesu, izmanto citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi un pārsvarā ar "maksātnespējas tūrismu" nodarbojas Lietuvas pilsoņi, pastāstīja Maksātnespējas administrācijā (MNA).

MNA norādīja, ka ir zīmīgi, ka arī Lietuvas nacionālajos normatīvajos aktos ir regulēts fiziskās personas maksātnespējas process, bet, tā kā lietuvieši šo tiesisko procedūru izvēlas izmantot Latvijā, tad ir jāsecina, ka Latvijas regulējums ir labvēlīgāks - iespējams, ātrāks, lētāks un efektīvāks.

Tomēr precīzu statistikas datu par to, cik ārvalstu pilsoņiem ir pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process Latvijā, MNA rīcībā nav. Tomēr tā noteikti nav masveidīga tendence, piebilda administrācija.

Pirmdien Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš Latvijas Radio norādīja, ka arvien vairāk ārvalstu pilsoņu, pārsvarā lietuviešu, izvēlas fizisko personu maksātnespējas procesu īstenot Latvijā.

Kā ziņots, augustā Latvijā kopumā pasludināti 183 maksātnespējas procesi, kas ir par sešiem mazāk nekā jūlijā, kad tika pasludināti 189 maksātnespējas procesi. No pagājušajā mēnesī pasludinātajiem maksātnespējas procesiem lielākā daļa - 120 - bija pasludināti fiziskajām personām, savukārt 63 gadījumos - juridiskajām personām.

Savukārt jūlijā fiziskajām personām maksātnespēja tika pasludināta 104 reizes, bet juridiskajām personām - 85 gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!