Foto: Shutterstock

Valdībai pieņemot lēmumu, ar kuru iedzīvotājiem bez sadarbspējīga Covid-19 sertifikāta būs ļauts apmeklēt tikai pašu nepieciešamāko preču veikalus, mazumtirgotājs SIA "Elvi Latvija" savās tirdzniecības vietās neprognozē klientu skaita būtiskas izmaiņas, atzina "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Lai arī Krīzes vadības padomē pieņemto lēmumu detaļas vēl nav precīzi skaidras, pašreiz publiskotā informācija vedina domāt, ka pirmās nepieciešamības preču tirgotavas, tostarp pārtikas veikali, neatkarīgi no to atrašanās vietas un lieluma būs atvērti visām sabiedrības grupām, norādīja "Elvi Latvija" pārstāve.

"Nepārtikas preču klāsts veikalu tīklā "Elvi" procentuāli ir salīdzinoši neliels, tādēļ lēmumam ierobežot pircēju plūsmu cita tipa veikalos nevajadzētu būtiski ietekmēt klientu skaitu mūsu veikalos. Klientu skaits ir audzis jau kopš pandēmijas sākuma, jo daudzi cilvēki personīgās drošības dēļ izvairās no lielām iepirkšanās vietām un apmeklē piemājas veikalus," norādīja Vārtukapteine.

Jautāta, vai šāds valdības lēmums varētu likt domāt par papildu darbinieku piesaisti, Vārtukapteine minēja, ka šis jautājums "Elvi" veikalu tīklā drīzāk varētu kļūt aktuāls tad, ja tiks lemts par vienam pircējam paredzamās telpu platības palielināšanu, nevis ierobežojumiem cita tipa tirdzniecības uzņēmumu darbā.

"Ja veikalos tiks būtiski samazināts pieļaujamais pircēju skaits un pie veikaliem atkal veidosies rindas, protams, mums būs jādomā par papildu cilvēkresursu piesaisti iepirkšanās procesu organizācijā," skaidroja Vārtuapteine.

Tikmēr SIA "Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis uzsvēra, ka tirgotājs uzmanīgi seko līdzi visai informācijai par valdības jaunākajiem lēmumiem, un pilnībā ievēros visus tās pieņemtos noteikumus.

Jau ziņots, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus, šonakt nolemts Krīzes vadības padome (KVP).

Mazumtirdzniecības jomā nevakcinētiem cilvēkiem būs pieejami tikai pašu nepieciešamāko preču veikali.

Cilvēki ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu drīkstēs apmeklēt arī citas tirdzniecības vietas, kurām jānodrošina apmeklētāju kontrole. Gan veikalos, gan tirgos apmeklētājiem un personālam pareizi jālieto sejas maskas.

KVP izskatīja ekspertu sagatavotos rīcības scenārijus, kā apturēt Covid-19 straujo izplatību un pēc iespējas saīsināt slimnīcu pārslodzes laiku. Visbiežāk hospitalizācija ir vajadzīga nevakcinētiem Covid-19 pacientiem, tāpēc ārkārtējās situācijas drošības pasākumi visvairāk ietekmēs cilvēkus bez derīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta. Tāpēc KVP ieskatā ir būtiski jāsamazina cilvēku klātienes kontaktēšanās visā sabiedrībā, vienlaikus veicinot vakcinācijas aptveri.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc KVP sēdes teica, ka vienlaikus plānots arī saīsināt veikalu darbības laiku.

Šie jautājumi vēl jāapstiprina valdībā, ko plānots darīt sēdē piektdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!