Foto: Zane Bitere/LETA
Ja steidzami netiks atrisināts jautājums par papildus finansējumu pasažieru pārvadātāju zaudējumu segšanai novembrī un decembrī, uzņēmumi jau novembrī nevarēs turpināt nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos, norāda Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijā (LPPA).

Asociācijā norādīja, ka ir nopietni satraukta par pasažieru pārvadājumu nodrošināšanā reģionālās nozīmes maršrutos pasūtītāju - Satiksmes ministrijas un Autotransporta direkcijas - pasīvo rīcību, lai pasažieru pārvadātāju uzņēmumiem tiktu nodrošināta pilnīga zaudējumu segšana šā gada atlikušajos mēnešos.

Pēc asociācijā minētā, avansa maksājums zaudējumu segšanai, kuru 2.oktobrī apstiprināja Sabiedriskā transporta padome, nosedz 58% no nepieciešamā zaudējumu apmēra oktobrim, taču finansējums zaudējumu segšanai novembrim un decembrim vairs nav pieejams.

Lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanā ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutos nepārtrauktību līdz 2020.gada beigām, pasažieru pārvadātāju uzņēmumiem nepieciešami apmēram 11 miljoni eiro, informēja asociācijā.

Ņemot vērā Autotransporta direkcijas datus par 2019.gadu un 2020.gada pirmo ceturksni, darba samaksa autovadītājiem un degvielas izmaksas veido 46-48% no kopējās sabiedriskā transporta pakalpojuma pašizmaksas, bet pašu ieņēmumi veidoja vidēji 35-38%.

LPPA skaidroja, ka 2020.gada otrajā ceturksnī un trešajā ceturksnī pašu ieņēmumu apmērs, ņemot vērā Covid-19 ietekmi, ir vēl zemāks, bet darba algas un degvielas izmaksas nav būtiski samazinājušās. Pēc Ministru kabineta pieņemtajiem lēmumiem par attālinātajām mācībām skolās, asociācija prognozē, ka ieņēmumi ceturtajā ceturksnī būs vēl mazāki nekā iepriekšējā ceturksnī.

"Būtībā pasūtītājs ir radījis situāciju, kad daļa pārvadātāju uzņēmumu jau šobrīd nevar nodrošināt autobusu vadītājiem algas, norēķinus ar degvielas piegādātājiem, nemaz nerunājot par citu nepieciešamo izmaksu segšanu," uzsvēra asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!