Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludinājusi bijušo nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" akcionāru SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" par maksātnespējīgu, liecina informācija Maksātnespējas reģistrā.

Par kompānijas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Elvijs Vēbers.

Kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram līdz 2021. gada 12.augustam.

Maksātnespējas process "Baltijas aviācijas sistēmām" pasludināts pirmdien, 12.jūlijā.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, kompānijai 2018.gadā sākts likvidācijas process.

Kā liecina kompānijas pagājušā gada pārskata vadības ziņojums, sabiedrība ir iesaistīta vairākās tiesvedībās Krievijā un Latvijā.

Krievijas tiesas ir pieņēmušas kompānijai nelabvēlīgus spriedumus četrās civillietās, kurās spriedumi ir stājušies spēkā kopumā, piespriežot 56,132 miljonus eiro sodus. Minētie spriedumi ietver būtisku procentu un soda naudas apmēru, kā arī atsevišķos gadījumos spriedumos ietverto prasījumu pamats izriet no vienas un tās pašas saistības.

Vadība pauž, ka uzņēmums plāno apstrīdēt Krievijas tiesu spriedumu atzīšanu Latvijā, jo uzskata šos prasījumus par nepamatotiem un Latvijas tiesību normām neatbilstošiem.

Uzņēmums 2020.gadā noslēdza ar 74 658 eiro zaudējumiem.

Kompānija reģistrēta 2008.gadā, tās pamatkapitāls ir 27,472 miljoni eiro. "Baltijas aviācijas sistēmas" vienīgā īpašniece ir SIA "Atlantijas biroji", kas pieder likvidējamajai "Latvijas krājbankai".

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa "Latvijas krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja 2011. gada 23. decembrī, bet 2012. gada 8. maijā tiesa nolēma apmierināt bankas administratora auditorkompānijas "KPMG Baltics" pieteikumu par "Latvijas krājbankas" bankrota procedūras sākšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2011. gada 21. novembrī nolēma apturēt "Latvijas krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. "Latvijas krājbankai" licenci kredītiestādes darbībai FKTK anulēja 2012. gada 10. maijā.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pēc "Snoras" bankas un "Latvijas Krājbankas" kraha 2011. gadā "Latvijas Krājbanka" pārņēma "Baltijas aviācijas sistēmas", bet tai piederošās "airBaltic" akcijas - valsts. Vēlāk "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma "Baltijas aviācijas sistēmas".

"Baltijas aviācijas sistēmas" savulaik piederēja "airBaltic" bijušajam vadītājam Bertoltam Flikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!