Foto: LETA

Bijušais Saeimas Juridiskā biroja eksperts Edgars Pastars paralēli juridisko pakalpojumu sniegšanai AS "Latvijas gāze" (LG), tos nodrošina arī Valsts kontrolei.

Šodien valdības sēdē Pastars kā zvērinātu advokātu biroja "Cobalt" pārstāvis pārstāvēja LG jautājumā par izmaiņām dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumos. Taču paralēli viņš sniedz juridiskos pakalpojumus arī valsts pārvaldes iestādei - Valsts kontrolei.

Valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja skaidroja, ka Pastars iestādē ir nepilna laika padomnieks juridiskajos jautājumos. Līdz šim Valsts kontrole nebija informēta par Pastara pienākumiem LG interešu pārstāvībā. Valsts kontrole gan uzsver, ka šī kompānija ir privāts uzņēmums un nav Valsts kontroles revidējamā vienība. Tāpēc arī Valsts kontrole nebija informēta par Pastara pienākumiem LG pārstāvniecībā.

Pastara pienākumos Valsts kontrolē ietilpst Valsts kontroles virzīto likumdošanas iniciatīvu sagatavošana un virzīšana Saeimā. Kā Valsts kontroles nepilna laika darbinieks viņš ir lūdzis un saņēmis darba savienošanas atļauju advokātu birojā "Borenius", kas patlaban zināms kā "Cobalt".

Lai gan specifisku informāciju par Pastara pārstāvētajiem klientiem Valsts kontrole nepieprasa, tomēr sagaida, ka iespējama interešu konflikta gadījumā revīzijas iestāde tiek par to informēta, norādīja Liepiņa-Milzarāja.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) paudušas neizpratni, ka šodien valdības sēdē LG intereses pārstāvēja bijušais Saeimas Juridiskā biroja eksperts Pastars.

Pastars kā zvērinātu advokātu biroja "Cobalt" pārstāvis valdības sēdē pārstāvēja LG, kad valdība skatīja ekonomikas ministres iesniegtos dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus. Viņš aicināja valdību pagaidām neskatīt šo jautājumu, kamēr nav stājušies spēkā patlaban Saeimā skatītie grozījumi Enerģētikas likumā.

Reizniece-Ozola nepiekrita šim viedoklim un pauda neizpratni, ka bijušais valsts iestādes darbinieks nu pārstāv LG.

Arī Straujuma atzina, ka situācija ir netipiska. Pēc viņas domām, nav labi cilvēkam vienu dienu pārstāvēt valsti, bet nākamajā dienā tiesāties pret valsti kāda uzņēmuma interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!