Foto: Reuters/Scanpix

Līdz 8. aprīlim veiktie apsekojumi liecina, ka dezinfekcijas līdzekļu jomā ir būtiski audzis sortiments, kas veicinājis cenu stabilizēšanos un pat nelielu kritumu, bet plaša patēriņa preču jomā būtiskas cenu svārstības nav novērojamas, tāpat nav konstatētas problēmas ar kādas plaša patēriņa pārtikas preču pieejamību, portāls "Delfi" uzzināja Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

Ņemot vērā lielo pieprasījumu, PTAC veic cenu monitoringu dezinfekcijas līdzekļu piedāvājumam gan tiešsaistes veikalos, gan parastajos ikdienas preču veikalos. Līdz šim ir apsekotas 29 tirdzniecības vietas gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās, fiksējot 67 dezinfekcijas līdzekļu cenas. Secināts, ka pašlaik pieejamo dezinfekcijas līdzekļu klāsts ir ļoti plašs: tiek tirgoti gan dezinfekcijas līdzekļi rokām, gan dezinfekcijas līdzekļi virsmām dažādos tilpumos un iepakojumos.

Cenu amplitūda ir dažāda: virsmu un universālo dezinfekcijas līdzekļi lielākos tilpumos (virs 500 ml) pieejami par cenām vidēji no pieciem līdz desmit eiro litrā. Dārgāki ir produkti mazos tilpumos, kuru cenas svārstās no 25 līdz 80 eiro litrā. Salīdzinot ar iepriekšējo dažu nedēļu periodu, ņemot vērā piedāvājuma pieaugumu, ir vērojama šo līdzekļu cenu stabilizēšanās, un tie ir kļuvuši pieejamāki patērētajiem.

Savukārt veicot izpēti sludinājumu tiešsaistes portālos, PTAC secina, ka tur tirgotajiem dezinfekcijas līdzekļiem bieži nav iespējams noteikt to ražotāju, kā arī vairāki no tiem nav reģistrēti Latvijā.

Plaša patēriņa preču cenu monitoringa ietvaros PTAC veicis 129 pārbaudes gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās. Secināts, ka cenas nav palielinājušās, tikai atsevišķām precēm cena nedaudz palielinājās, bet citām samazinājās. Veicot monitoringu secināts, ka ar pārtikas preču pieejamību problēmu nav, ja atsevišķu preču grupu konkrētās tirdzniecības vietās nav uzreiz, tās tiek solīts piegādāt tuvākās dienas laikā, tāpat patērētājiem ir pieejamas ekvivalentas preces.

Ņemot vērā faktu, ka rūpniecības preču sortiments ir ļoti nepastāvīgs, tas mainās atkarībā no preču pieejamības tirgū, ir apgrūtināti konstatēt cenu izmaiņas, tai skaitā to paaugstināšanos, tomēr PTAC ir uzsācis vairākas padziļinātas lietu izpētes saistībā ar augsta pieprasījuma preču cenu paaugstināšanos.

PTAC aicina patērētājus ziņot par gadījumiem, kad kādā preču segmentā tiek manīta ievērojama cenu paaugstināšanās. Saņemot šādu informāciju, centrs veiks pārbaudi, kā arī pieprasīs no pārdevēja cenu paaugstinājuma pamatojumu.

PTAC arī informē, ka cenu apmērs Latvijā netiek regulēts un mazumtirdzniecības cenu apmērs ir atkarīgs no dažādiem faktoriem (tai skaitā, piedāvājuma un pieprasījuma un ražošanas izmaksām).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!